С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Мръсничко червеничко...

Бакхус
12 Април 2018, 16:23
Share Tweet Pin it Share

Официално: За пореден път ягодите се оказват най-замърсената храна. С откритите в тях над 20 пестицида, те оглавяват списъка на "12-те най-мръсни плодове и зеленчуци" на Environmental Working Group, цитирана от CNN.

Всяка година, от 2004-та насам, групата, която е неправителствена еко организация, публикува класацията си за замърсяването с пестициди сред 47 от най-разпространените плодове и зеленчуци.

Веднага след водещите по пестициди ягоди, в мръсната дузина се нарежда спанакът, а след него нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, кервизът, картофите, и чушките. Всяка от тези храни е дала високи позитивни резултати в тестовете за концентрация на пестициди. Нещо повече - оказва се, че близо 70% от конвенционално отглежданите храни - т.е. неорганичните - са замърсени. Тестовете се правят след като продуктите са измити или обелени, за да се следват точно потребителските практики.

Тази година за първи път е засечен и 13-и заподозрян: лютите чушки. В тях са открити инсектициди, засягащи нервната система. Препоръката е да се купуват био, а ако не - преди консумация да минат през термична обработка.
Друга препоръка е всички продукти да се измиват под течаща вода поне 30 секунди, или да се изкисват в разтвор от сода с вода.

Кои са най-чистите 15?

Класацията е представена в обратен ред: под номер 15 са аспержите - 90 процента от пробите им били чисти и в тях били засечени не повече от три пестицида. В мангото са засечени само два. На десето място са патладжаните. Следват пъпешите "медена роса", кивитата, жълтите пъпеши, карфиолите и броколите.

Големият победител е звездата сред продуктите в момента: авокадото. Едва 1% от любимата хипстърска храна е дала положителен резултат.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  ягоди
2 Коментара
  • Profile preview
    ofe29523420
    15, 39, 13 Април 2018, 15:39

    Това изследване къде е проведено? И какво са неорганични храни? Съставени само от неорганични съединения? Безсмислен и срамен за автора си текст.

    ! Оценка
    -1    +2
  • Profile preview
    usero
    12, 12, 13 Април 2018, 12:12

    "Нещо повече - оказва се, че близо 70% от конвенционално отглежданите храни - т.е. неорганичните - са замърсени"

    Малко трудно е да се схване какво е искал да каже авторът, ама каквото и да е, това, че разликата между биохраните и небио е основно в цената, това ние много добре си го знаеме.

    ! Оценка
    -1    +3

Реклама »