С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

Мигранти с таланти представят: йеменска седмица

Текст: Искра Янкова, Снимки: Стефан Сучев
18 Октомври 2022, 10:20
Share Tweet Pin it Share



"Мигранти с таланти" е национална медийна кампания на Мулти култи колектив, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят дават на България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд Активни граждани.

С хляб тамиз, традиционна яхния от бакла и ароматно пилешко манди със сос сахауек или "ястията, които всеки в Йемен познава", ни посреща Сара Алкаф. Тя е завършила интериорен дизайн в родината си, но продължителната война там я принуждава да потърси убежище зад граница. Днес Сара живее и работи в София, а в свободното си
време помага на хора в нужда, като вдъхва нов живот и йеменски дух на стари мебели. Изключително благодарна е на българите, които подкрепят инициативата ѝ, и е убедена, че "тук хората обичат да правят добро".

Според Сара "да приготвиш вкусна храна с любов" е чудесен начин да изразиш благодарността си. Това е направила и преди години, за да отвърне на жеста на продавачка в софийска книжарница - любезна дама, която отговорила на поздрава ѝ, разговаряла със семейството ѝ и се интересувала дали има нужда от нещо, винаги когато я срещала. В знак на признателност Сара ѝ изпекла традиционен многопластов сладкиш, наречен куе лапис: "Всъщност този десерт е с индонезийски корени и е специфичен за областта Хадрамаут в Йемен, от която произлизам. Сервира се на сватби, приготвя се доста трудно и изисква време и търпение. Тънкостта е в това, че всеки пласт се пече поотделно, като върху него се наслоява следващият до изчерпване на тестото". Споделя, че и други десерти в Хадрамаут са силно повлияни от индонезийската кухня, например бисквитите санфарон. Сред индонезийците са по-известни като куи капит и наподобяват на вкус китайските сладки с късметчета.

  • Сара Алкаф

    Сара Алкаф



За направата им е необходим специален уред, наречен "преса за любовни писма", който не е популярен в България, но лесно се намира онлайн. Освен с вкусни десерти кухнята на Йемен се отличава с богати и здравословни блюда, разнообразие от продукти и множество ароматни подправки като кимион, куркума и пресен кориандър. Обядът е основното хранене за деня и обикновено включва ястия с ориз и пилешко, докато закуската и вечерята са леки. Употребата на подземни пещи, наречени танур, все още е запазена в някои части на страната и е традиционна за приготвянето на хлябове и месни ястия като манди. А ако има универсално правило, то е, че (почти) всичко се сервира горещо.

Въпреки многото различия, Сара открива и някои сходства между българската и йеменската кухня, например в разнообразието от туршии. От йеменските ястия харесва тези с ориз и най-вече махмус - пържен ориз с тамаринд, доматен сос и пикантни подправки. Обича и дребните сладки хамир, които похапва за закуска и край морето, а като истинско кулинарно майсторство определя направата на зурбиан - ястие, подобно на индийското биряни.

Макар и богата на специфични техники, според Сара йеменската кухня е достъпна и лесна за овладяване, "стига да се придържаме към рецептите".
Хляб тамиз по йеменски
за 4 питки

Продукти:
1 с.л. суха мая
½ с.л. захар
2 и ½ ч.ч. вода
5 ч.ч. универсално брашно
1/3 ч.ч. олио
1 с.л. сол

  • Хляб тамиз по йеменски

    Хляб тамиз по йеменски



Маята и захарта се разтварят в малко вода и сместа се оставя за 15 мин. След това се прибавя към брашното, заедно с олиото, солта и останалото количество вода и всичко се омесва. Тестото се напръсква с малко вода и се оставя да втаса на стайна температура за 10 мин., след което се меси отново, докато стане меко и не залепва по пръстите. Покрива се с фолио и се оставя да втаса за около час на стайна температура. Разделя се на 4 еднакви по големина топки, които се поръсват с брашно и се оставят да втасат, покрити с фолио, за около 10 мин. на стайна температура. Фурната се загрява на 200 градуса. Всяко парче се разточва в кръг и долната му страна се навлажнява с малко вода. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене, след което и горната повърхност на тестото се поръсва с малко вода. По нея се оформят ямки с пръсти. Пече се във фурна за 7-10 минути.
Яхния от бакла
за 4 порции

Продукти:

1 глава стар лук
4 домата
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън, счукани
2 консерви бакла от 800 г
1-2 люти чушки (по желание)
2-3 ч.л. сол
3 ч.л. смлян кимион
Черен пипер на вкус
Зелен лук за поръсване
Лимонов сок на вкус

  • Яхния от бакла

    Яхния от бакла



Лукът и доматите се нарязват на малки кубчета. Зехтинът се загрява в тиган, след което лукът се запържва, докато придобие златист цвят. Прибавят се доматите и чесънът. След 3-4 мин. се добавят баклата, лютата чушка и подправките. Сместа се намачква с вилица или се блендира до кремообразна консистенция, връща се обратно в тигана и се готви, докато се появят мехурчета. Ястието се сервира, поръсено със зелен лук и лимонов сок.
Лют сос сахауек
за 4 порции

Продукти:

2 домата
Люта чушка на вкус
Сокът от един лимон
4 ч.л. сол
Джинджифил (по желание)
Чесън (по желание)

  • Лют сос сахауек

    Лют сос сахауек



Съставките се блендират за няколко секунди, като консистенцията на сместа не бива да е прекалено гладка. Препоръчително е семената на чушките да се виждат. Към соса може да се добави джинджифил или чесън.
Манди
За 4 порции

Продукти:
1 кг пилешко - цяло или бутчета
5-6 зърна карамфил
5-6 зърна кардамон
4 дафинови листа
5-6 зърна черен пипер
2 с.л. смлян кимион
2 с.л. смлян черен пипер
5 ч.ч. ориз
1 с.л. куркума
1 с.л. чесън на прах
1 с.л. смлян кориандър
1-2 с.л. зехтин

Предварителна подготовка: пилето се размразява и според предпочитанията може да се премахне кожата или да се приготви с нея. Фурната се загрява на 200 градуса. Целите подправки се поставят в голяма дълбока тава, като към тях се прибавят по 1 с.л. кимион и смлян черен пипер. Добавя се оризът, като на всяка ч.ч. се слага 1 и ½ ч.ч. гореща вода. Съдът се покрива с 4 слоя алуминиево фолио и се затваря добре, след което върху фолиото се правят малки дупки с нож. Смлените подправки (кимион, черен пипер, куркума, чесън, кориандър) се смесват със
зехтина и пилето се намазва с тях. Месото се прехвърля върху алуминиевото фолио с дупките, покрива се с още 2-3 листа фолио и се затваря плътно. Ястието се пече за 1 час и 15 мин. 15 мин. преди да е готово, алуминиевото фолио върху пилето се премахва, за да може месото да придобие по-наситен цвят. Препоръка за сервиране: пилето се сервира върху канапе от ориз и ястието често се поднася със сахауек.
Хамир
за 8-10 сладки

Продукти
1 с.л. суха мая
1 ч.ч. вода
3 ч.ч. брашно
½ ч.ч. захар
¼ ч.ч. олио
6 с.л. мляко на прах
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. черен кимион (нигела)
Олио за пържене

  • Хамир

    Хамир



Маята се разтваря във вода, оставя се да шупне за няколко минути и се смесва с останалите съставки. Оформя се гладко тесто и се оставя да втаса за около час. След това се разделя на 6 парчета, които се оставят да втасат за 5 мин. Парчетата се разточват и се нарязват в различни форми (най-често кръгла и квадратна) с размер като стандартна бисквита. Пържат се в тиган с предварително загрято олио на средно висока температура, докато придобият златистокафяв цвят. Традиционно сладките се сервират с черен чай.
Санфарон
за около 10 броя

Продукти
2 яйца
2 ч.ч. захар
2 и ½ ч.ч. вода
1 ч.ч. мляко на прах
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.ч. олио
150 г брашно
Кардамон и ванилия на вкус (около 1 с.л.)



Яйцата се разбиват със захарта в купа. Прибавят се водата, млякото на прах, бакпулверът и олиото и се разбърква добре. Брашното се добавя накрая и сместа се разбива до гладка консистенция без бучки. Оставя се да почине за 15 мин. За направата на бисквитите се използва специалния уред "преса за любовни писма", който се загрява предварително. Повърхността за печене се намазва с малко олио и върху нея се поставя около 1 с.л. от сместа. Уредът се затваря и бисквитите се пекат, докато придобият кафеникав цвят. Навиват се на руло или се сгъват в триъгълна форма, докато са горещи. Сервират се като бисквити с чай, кафе или сладолед.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Йемен, меню, рецепти, храна

Реклама »