С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

ОТ БРОЯ: Тарама турне из Южното ни Черноморие

Ния Петрова
26 Юли 2023, 11:34
Share Tweet Pin it Share


Ния Петрова е певица, победител в "Гласът на България" (2018 г.), а през 2022 излезе и дебютният й албум - Late on Time. В свободното си време тя обича да открива нови вкусове, понякога е гост-готвач на заведения, търси нови места и тук-таме забърква питиета. Води нашата Instagram рубрика #ЧревоугодноМиЕНия

Въпрос на време беше да тръгна да издирвам най-добрата тарама по родното Черноморие. Тази разядка е символ на лятото така, както са пиенето на коктейли в три следобед и ароматът на слънцезащитен крем на плажа. Битият хайвер е истински божествен, когато е приготвен със старание и хубави продукти, но това още далеч не е случаят на много места, затова се впуснах в тарама приключение на юг. Споделям местата, на които дегустирах или направо облизах до дъно чиниите. Догодина - на север.

SCRAN, къмпинг Градина
Тук обикновено трудно се сдържам да не поръчам цялото меню, но сега сме на тарама мисия и проявявам нужната дисциплина. Най-важното за SCRAN и тяхната тарама от треска е да постигнат баланс. "Тази хармония се получава след редица различни опити и вариации на основните вкусове: солено, сладко, кисело. Рибният вкус и соленост идват от маринования дроб на треска. Сладостта - от червения лук и специалната маринована добавка (тайна е, само това изкопчваме - бел. авт.). Киселинността - от хубавия винен оцет. Съвършената текстура става чрез съчетанието на вкусен хляб и висококачествена мазнина, която хомогенизира нашата тарама", обяснява Габи Димитрова.



Старци Разбойници, Варвара
В "Старци Разбойници" уважението към рибарите в района е на почит. Рецептата за тарама е още от едно време (това е много старо заведение, едно от първите във Варвара, ако не и първото). Тарамата я прави Стоил, който обикновено използва хайвер от треска или от попчета от Варварския залив. Поднесена е заедно с домашна содена питка с чаша студено бяло наливно вино.

  • Умората след 10 тарами в рамките на ден и половина

    Умората след 10 тарами в рамките на ден и половина



При Димо, Варвара
80-те години Димо започнал с мазането на филийки с маринована риба за студентите от НХА и така решил да отвори ресторанта. Днес е сред най-емблематичните и обичани в селото. При Димо използват повече лук и разчитат предимно на неговото водно съдържание, вместо да добавят допълнително вода. Съответно тук тарамата е със силно лучено присъствие, имайте го предвид, ако имате планове за по-късно.



Боцмана, Варвара
Единствената тарама, която пробвах в района, направена без хляб, беше в Боцмана.
Надълго ми разказаха по какъв начин я правят, колко са важни водната среда и зрелостта на хайвера, както и бавното биене на самия хайвер. Масовата грешка на повечето места според тях е именно това, че ползват млад хайвер, който не е достигнал нужната зрялост. В случая тяхната рецепта е придобита от Джун Йошида и негов колега преди години, но все още я спазват дословно. Тарамата там е страшно лека и много вкусна, без да е твърде натрапчиво рибна.



Котката, Синеморец
Няма какво да си кривя душата - тук майка ми твори в кухнята. И все пак, абстрахирайки се от този факт, в "Котката" тарамата е на много високо ниво - слагат се пресни подправки, обикновено девесил, което допринася за свежестта и ѝ придава характерен и разпознаваем вкус.

Почетни препоръки от бакхустниците в Instagram
Пуснахме допитване и до вас, читателите на "Бакхус", за предпочитаните ви места. Някои вече ги бяхме пробвали, но другите ги оставяме тук.
Синеморец: Тръстиките, Casa Domingo, Таляна
Несебър: Ресторант Нептун
Варна: На Куката, Marché
Бургаски залив: Рибарско селище Ченгене скеле
Арапя: Пънчетата
Царево: Бистро Бриз
Лозенец: The Place by Chef Fipe

Share Tweet Pin it Share

Реклама »