С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Храна

ОТ БРОЯ: Пловдив, не сме те забравили

Георги Куманов
16 Февруари 2023, 11:37
Share Tweet Pin it Share

Този текст е част от зимния брой на списание "Баккус", който може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес или да го откриете в Elephant Bookstore, Wonderland Desserts & Cocktails, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya.

Още лятото на 2022 ви обещахме, че ще продължим да ви представяме новите и забележителни заведения, които отварят в града под тепетата. Забелязваме няколко интересни тенденции от началото на годината.
Хотел + ресторант = 2 в 1
Първата е силният акцент, който новооткритите хотели във високия сегмент поставят върху присъствието на ресторант като значима част от преживяването. През 2022 г. в Пловдив отвориха три такива хотела - един четиризвезден и два с 5 звезди. За Valere, помещаващ се във Vizualiza, вече ви разказахме в летния си брой. Ресторантът е партньорство между собствениците на хотела и работилите в заведения със звезди Michelin Тодор и Мелиса от Tam's House и Multi Culti, които се намират в квартал "Капана" в Пловдив.



През юли врати отвориха другите два хотела във високия ценови клас - четиризвездният DoubleTree by Hilton и петзвездният The Emporium Plovdiv MGallery. В първия още тогава заработи и италианската тратория Il Monte, в който посетителите му могат да се наслаждават на ароматно кафе, домашно джелато, подбрани вина и просеко. Главен готвач е роденият в Генуа Кристиано Маросо, който по време на обучението си в кулинарно училище е работил с различни малки италиански ресторантчета. След това придобива опит из Южна Америка, Африка и Азия.

Към най-новия хотел с пет звезди в Пловдив - The Emporium - отново отваря врати премиум версията на вече познатия Torro Grande. Тя носи името Torro Premio и се намира на втория етаж над заведението, делящо с хотела сградата на бившия универсален магазин "Евмолпия". В стилното място клиентите ще могат да опитат традиционни европейски рецепти с авторски и модерен прочит. Целта на собствениците е елегантната обстановка да се възприеме както за романтични, така и за бизнес поводи. От заведението обещават да оповестят специална изненада на предстоящото откриване през януари.

  • Torro Plovdiv

    Torro Plovdiv



Едно отклонение, но не може да не споменем, че в The Emporium още през лятото отвори и единственият в Пловдив Champagne Bar & Cocktail Lounge.
Doughnuts под тепето
През лятото на 2020 г. в Пловдив отвори първото място в града за ръчно приготвени донъти, Bluestone Doughnuts, и успехът на поничките бързо показа, че това е пазарна ниша, която търпи развитие, защото след това се появиха още четири подобни обекта. Първо през декември 2021 г. отвори Valia's Donut Bakery House, проект на поп-фолк изпълнителката Валя. Последваха я Donuts Factory на съдружниците Милен и Георги, като тяхното място заработи през март тази година. Само пет месеца по-късно дойде вторият им обект в Plovdiv Plaza Mall, а в началото на декември - и третият, в Mall Plovdiv.

Brunch time
На пловдивската гастро сцена прави впечатление все по-големият избор на места за брънч. Сред тях е хибридният и най-голям засега обект на сладкарския бранд "Нико" от Асеновград. Там освен традиционните торти и десерти може да се открие прясно изпечен хляб, така също и да се направи брънч сутрин между 7:30 и 12.

Ново място с такава насоченост е Dealicious Coffee & Food. То отвори врати през април и нетипичното при него е местоположението му - в район "Южен". Обикновено сме свикнали да откриваме подобни нестандартни кътчета в централната градска част и около "Капана", но вече и в тази част на града пловдивчани могат да пият чаша спешълти кафе или да хапнат яйца "Бенедикт".

Макар и да не е ново място, ATLAS House & restaurant, в самия център на Пловдив, предлага през уикендите незабравими брънч изживявания на втория си етаж, тук се откриват френските класики Крок Мадам и Крок Мосю. Понякога има и музикален съпровод на арфа на живо.

Друго място извън идеалния център на града, в което пловдивчани се наслаждават на специални уикенд моменти с приятели, е Pizzeria Speciale. Освен пици, разбира се, там също правят палачинки, мекички, принцеси и топли банички.

Като говорим за брънч, не бива да забравяме и за един от победителите за 2018 г. в категорията "Нова вълна - Брънч-ресторант" от годишните награди на "Бакхус", Multi Culti, чиито собственици Тодор и Мелиса споменахме по-горе в контекста на новото им начинание Valere. Първото им заведение е в кв. "Капана" и там от петък до неделя пловдивчани и многобройните туристи из цветния квартал могат да се насладят на английски мъфин или вкусни палачинки.
и още
Последен - със сигурност не по важност, но по дата на отваряне - да, е BULGAR Gastro Bar. Той е факт едва от 19 декември и е място за българска етно кухня и култура. Интериорът и екстериорът съчетават традиционните шевици със социалната градската среда - в "Капана" са все пак!, и елегантно носят следата на времето и родния дух. Менюто е с изцяло традиционни рецепти от различни краища на България, а използваните продукти са от подбрани български ферми в чисти извънградски райони. Зад проекта стоят добре известните ни, включително от фестовете на "Бакхус" с авторските си коктейли Гаро Узунян и Гергана Ангелова. Те са съоснователи на Whisky & Gin bar СандъкЪ и на Bulgarian Whisky Academy (вижте пътеписа на Гергана за уискитата и пъбовете на остров Скай). На фона на вече попренаситения пазар с брънч и чуждестранни концепции, всъщност BULGAR Gastro Bar ще се отличава: в Пловдив ще има традиционна българска кухня, поднесена по модерен и приятен начин, в непринудена обстановка.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »