С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Грижите за здравословен живот възраждат английския чай в пет

Бакхус
29 Септември 2008, 12:18
Share Tweet Pin it Share

В свят, пълен с развлечения и изкушения, британският живот през последното столетие се отличаваше поне с едно  - често окарикатуряваната страст към чашата чай. Или както те жаргонно я наричат, a cuppa. Стотина години след изобретяването на чая на пакетчета, британците консумират средно по 2.5 кг чай годишно - единствено ирландците са по-напред от тях в света. В Китай и Индия, консумацията на чай на глава от населението е по-малко от половин килограм годишно. Това означава, че всеки британец изпива повече от три чаши чай на ден, включително и децата - или 165 милиона чаши чай дневно за населението от 60.2 милион. Тези цифри всъщност показват известен упадък на традицията през последните десетилетия -- през 1970 г. всеки жител на Велибритания е изпивал по 4 чаши чай дневно, но с налагането на нови напитки количеството е намаляло.
През последните години обаче британското общество започна отново да се обръща към чая, след като бе доказано благотворното му въздействие за човешкото здраве.  В негова полза работи фактът, че чашата чай е съставена предимно от вода, богата е на антиоксиданти, хидратира добре организма, нискокалорийна е и съдържа малко кофеин.
Това само по себе си може и да не е достатъчно, за да обясни реабилитирането на чая. Но огромното разнообразие през последните години от превъзходни и много специални чайове, предлагани във Великобритания, също се отразява на потреблението. Кафето, което в други страни води първенството по консумация, във Великобритания остава далеч назад, независимо от умножаващите се кафе-вериги из големите градове. Със средна консумация от 70 милиона чаши на ден, кафето е достоен противник, но британците си остават силно подвластна на чая нация.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »