С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Южноафриканска винарна обещава край на главоболието от вино

Бакхус
29 Декември 2008, 13:08
Share Tweet Pin it Share

Серният диоксид традиционно е използван във винарството да убива нежеланите микроорганизми и да ограничава оксидирането на виното. Но той също така докарва неприятното усещане на следващата сутрин, а и много хора имат непоносимост към него. В усилията си да го избегне, южноафриканската изба "Л'Ормарин" може би е на път да направи революционно откритие.
Тя е разработила  уред за обработка на виното, който подменя действието на сулфитите. Машината, наречена Surepure, е не по-голяма от двукрил хладилник и обработва 4000 литра на час. Виното се изпомпва през тръби и при преминаването си през машината се подлага на ултравиолетови лъчи.
Нийл Патерсън, управител на избата "Л'Ормарин" край Стеленбош в Западен Кейп, е щастлив, че именно неговите работодатели приветстват новите технологии, тъй като самият той има непоносимост към сулфитите във виното. Освен, че не-сулфитното вино ще облекчи хората с подобни проблеми, според него то ще подобри и аромата и вкуса. "Употребата на сулфити контролира микробактериалната активност и предотвратява оксидирането, но също така унищожава безвредни елементи, които могат да допринесат за вкуса и аромата на виното", казва той.
Тази година "Л'Ормарин" са произвели 4000 литра шардоне, като половината - чрез технологията Surepure, а другата половина - по традиционния начин. За да го опитат, от избата са поканили винари и критици, които останали впечатлени от качествата на виното. Заключението им е, че серният оттенък във вкуса отсъства, а се усеща по-натурален и наситен аромат. UV виното се е представило отлично и на теста за махмурлук.
От догодина вина, обработвани с тази технология, ще бъдат пуснати и на пазара. Изпълнителният директор на Surepure Гай Кебъл смята, че технологията им ще промени винопроизводството въпреки консервативния характер на индустрията - заради все повечето и по-високи изисквания от страна на потребителите. За разработването на технологията са били нужни девет години, но след като е вече в приложение, тя ще може да бъде използвана и като алтернатива за пастьоризиране на плодови сокове и бира.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  вино, новаторство

Реклама »