С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Америка наказва Франция с троен данък върху сиренето Рокфор

Бакхус
19 Януари 2009, 14:10
Share Tweet Pin it Share

Америка наложи 100% мито на дълъг списък европейски продукти, но направи изключение за сиренето рокфор, за което определи 300%. Разярените производители на така наречения от тях "крал на сирената" са на мнение, че това е последният удар, нанесен от президента Буш преди предаването на поста, защото все още бил засегнат от силното неодобрение на войната в Ирак от страна на французите. Вестник Le Monde коментира действието като "поредната криза", която създава управлението на Буш.
Мартин Малви, президент на областта Средни Пиренеи, където известното сирене се произвежда от овче мляко по 10-вековна традиция, е изпратил на встъпващия в длъжност утре, 20 януари, Барак Обама проба рокфор за дегустация, с молба да преразгледа "по-разумно" случая.
При последното драстично увеличение на тарифата на сиренето от страна на американците през 1999, близо 300 разгневени френски фермери разрушили ресторант на МакДоналдс в Мило, най-големият град в южния регион Авейрон, известен с производство да сирене. От съюза на производителните на овче мляко намекват, че може да се наложи да почетат 10-годишнината от тези събития с нова проява. Жозе Бове, който е повел атаката срещу ресторанта за бързо хранене преди 10 години се въздържа от нова офанзива, но се е обадил във възстановения МакДоналдс в Мило с молба да затворят символично врати в знак на солидарност.
Годишният износ за САЩ е 400 тона, което прави американския пазар стратегически. Французите се надяват на по-добър диалог с кабинета на Обама, на когото възлагат надежди и за по-добри отношения между Съединените щати и Европа като цяло.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  САЩ, сирене, Франция

Реклама »