С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Великобритания внася вино от Косово

Бакхус
20 Януари 2009, 13:29
Share Tweet Pin it Share

Винопроизводството в Косово, подобно на много винарски райони на Балканите, има дълга история. В по-ново време бившата провинция на Сърбия произвежда забележителни количества червено вино, изнасяно предимно в Германия под наименованието Amsefelder. Успехът на търговията трае до началото на 1990те. После, с началото на конфликта между Прищина и Белград, и особено с ескалацията му през 1998-9 г, индустрията замира.

Сега с постигането на политическа стабилност Европа започва да си припомня за винения потенциал на Косово. Основните сортове грозде, които се отглеждат в новата държава са вранац, мерло, гаме и прокупац, последният от които се използва най-вече за наситени на цвят розета.

От март за Великобритания ще започне да изнася винарната Stonecastle в западния град Ораховац (Раховец). Шани Мулабази, управител на компанията съобщи, че Stonecastle за договор, сключен с голяма английска верига супермаркети за износ на червено вино с основен сорт вранац. Избата изнася за континентална Европа и своите пино ноар и мерло.

"След като представихме вината си в Швейцария, Германия и Австрия, сега сме и на английския пазар, а много скоро виното ни ще е достъпно и в САЩ," казва Шани Мулабази, като добавя, че продажбите вървят добре.

"Продаваме вино повече в чужбина, отколкото в Косово, защото тук сме доста пренебрегвани. Миналата година изнесохме продукция за около 2,5 млн евро, което ни прави много сериозна компания," продължава мениджърът на Stonecastle, най-голямата винена изба в Косово с капацитет за преработване на 70 000 тона грозде на година.

 

Share Tweet Pin it Share

Реклама »