С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Берлинале 2009 шокира с филми за хранителната индустрия

Бакхус
18 Февруари 2009, 12:13
Share Tweet Pin it Share

Поредицата от пет пълнометражни художествени филма, пет документални и шест късометражни  са с фокус върху ролята на храната, но същевременно носят и силно политическо послание за надеждността на съвременните техники за производство на храна.
Като част от "Кулинарно кино" в рамките на току-що завършилия филмов фестивал в Берлин, бе представена европейската премиера на документалния филм Food, Inc., който се занимава с хранителната индустрия в Съединените щати. Филмът бе силно аплодиран от гостите, сред които хранителният активист и съдия на Берлинале Алис Уотърс, актьорът Гаел Гарсия Бернал и авторът на "Нация на бързата храна" Ерик Шлосър. Кинотворбата на режисьора Робърт Кенер показва как шепа компании контролират цялото производство в Щатите, като използват индустриални методи, за да постигнат висока производителност за сметка на качеството на храната, благосъстоянието на животните и правата на работниците.
Някои от сцените са шокиращи: крави, затънали в собствената си тор или пилета, угоявани наддали толкова бързо, че са неспособни да поддържат собствената си тежест. Филмът разбива и илюзията за пресни продукти и природосъобразно фермерство като показва базираните на соя и царевица продукти, които съставляват огромна част от асортиментите в супермаркетите.
Тазгодишното издание на "Кулинарно кино" включваше и филм от родината на Slow food движението, Италия. Terra Madre на известния режисьор Ермено Олми е посветен на едноименния фестивал, провеждан на всеки две години в Италия, на който фермери-традиционалисти от 150 страни се събират в Торино, за да обменят опит и знания. Олми е отсял най-важното от пресконференциите на "Тера Мадре" през 2006 и 2008 година, за да даде трибуна на производителите на местни храни по света, които говорят за проблеми като индустриализацията, глобализацията, климатичните промени. Идеята на филма е да наблегне колко е важно да се съхраняват местните традиции, регионалното разнообразие и устойчиво фермерство.
Карло Петрини, основателят на Slow Food, смята, че темата за храната е изключително важна, най-малкото, защото "храненето е основно действие, което всички живи същества извършват".
Документалното кино беше разнообразено от испанската комедия "Средиземноморска диета", в който една жена е разкъсана между семейството и кухнята, както и между двамата мъже в живота й - съпруга й и любовника, който подхранва кулинарните й успехи. "Кулинарно кино" тази година включваше и филми от Босна, Южна Кореау, Италия и Франция, както и дискусии на тема отговорно хранене.
Всяка прожекция от раздела "Кулинарно кино" бе последвана от обяд или вечеря, приготвени от известните готвачи, участващи във фестивала, които уверяваха гостите си, че техните продукти нямат нищо общо с показаните във филма Food, Inc. методи.
Разделът "Кулинарно кино" е важен за директора на Берлинале, Дийтер Кослик, който е и член на движението Slow Food. Мнението на Кослик е, че всеки човек може да гласува за промяна в хранителната индустрия като просто подбира покупките си. На специално организирана за деца част, кулинарният координатор Алф Вагенцинк показа на берлински ученици как да приготвят балансиран вегетариански обяд.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »