С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Дадоха старт на Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор

Бакхус
24 Февруари 2009, 13:25
Share Tweet Pin it Share

За подпомагане по програмата ще може да кандидатства всеки производител, който обработва поне един декар лозя. Общият бюджет на програмата, която е със срок 2009-2013 година, е 112 млн. евро. От тях 91 млн. евро са предвидени за подмяна на нискокачествени сортове грозде с по-конкурентни, както и за изграждането на предпазни ограждения и по-съвременни техники за управление на лозята. Срещу представяне на 120% банкова гаранция е възможно и авансово изплащане на цялата сума, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Други 11 млн. евро са предвидени за реклама, промоции и участия в международни изложения на българските качествени, регионални и трапезни вина, за да се насърчи търговията на пазарите на трети страни.
Почти 80 на сто от произведената продукция през 2008 г. е била експортирана, затова винопроизводителите смятат да вложат субсидиите в разширяване присъствието си в Русия, Украйна, Югоизточна Азия и Близкия изток, които и сега са основните дестинации за износ. От Изпълнителната агенция за лозата и виното обясняват, че въпреки спада на руските пазари, именно там се реализират най-големи продажби на вино. От миналата година българско вино се изнася дори в Хонконг и Монголия, допълни Ангел Кенанов от Държавен фонд "Земеделие".
За насърчаване на лозарите да обезпечават насажденията си се отпускат 10 млн. евро за застраховане на реколтата. Поради липсата на средства до сега това не е било практика сред лозарите. Финансовата помощ за покриване на рисковете от природни бедствия е в размер до 80 % от сумата на застрахователната полица. Тази дейност се подпомага за първи път и са включени основните рискове като градушка, пожари, наводнения.
Лозарите в България ще могат да получават средства и за трайно изкореняване на насажденията си. Програмата ще е за 20 млн. евро и стартирането й се очаква скоро.
Кандидатстването е улеснено максимално, като не се изисква изработването на бизнес план, а се попълват единствено документи по образец.
Министър Цветанов, съобщи че по линия на директните плащания до момента за кампания 2008 са изплатени близо 392 млн. лв. на около 53 000 земеделски стопани. От тях 228 млн. лв. - по Схемата за единно плащане на площ, а близо 150 млн. лв. - за национални доплащания към тях. Преведени са и над 14 млн. лв. по мерките за необлагодетелствани райони по кампания 2008, които са част от директните плащания на площ. Изплащането на средствата ще продължи и през месец март 2009 г.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »