С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Французи предложиха осем винени маршрута из България

"Бакхус"
21 Юли 2009, 16:41
Share Tweet Pin it Share

Клод Самсон - енолог, и Паскал Тето - маркетинг специалист в областта на лозята и виното, са обмислили туровете по поръчка на Държавната агенция по туризъм. Част от тях са с продължителност 8-10 дни, други са за 5-6 дневен престой, а няколко маршрута са едно- и двудневни. Според експертите те могат да бъдат добро допълнение както към селски, така и към ваканционен туризъм и бизнес пътувания. Предлагането на винените маршрути ще позволи да се разнообрази туристическият продукт, да се намали сезонността в туризма и да се докарат туристи във вътрешността на страната, каза Анелия Крушкова.

Двамата френски специалисти имат голям опит в разработването на винени маршрути. От него са се възползвали наложили се винопроизводители като Аржентина, Чили и Австралия, както и близки до България държави като Молдова, Унгария, Румъния, Русия, Грузия и Турция. Първо е извършено изследване на винопроизводството в България, а след това – инвентаризация на избите, ресторантите, средствата за настаняване, културно-исторически обекти, природни забележителности, достъпност и инфраструктура и др.

Проучени са 51 винопроизводители на вина с гарантиран и контролиран произход в 14 региона на страната. По време на три експедиции са посетени 25 изби. При селекцията на избите един от критериите е бил наличието на условия и привлекателна презентация. Най-голямата критика на френските експерти е към инфраструктурата - лоши пътища и липса на указателни табели, каза Анелия Крушкова. Маршрутите съчетават виното с други елементи на туристическата инфраструктура - например възможност за нощуване и хранене предлагат "Винпром" Карнобат, избите "Катаржина", "Беса Вали", "Едоардо Миролио". Вино, СПА и здраве е запазената марка на Сандански и изба "Дамяница", както и на Поморие и изба "Черноморско злато". Вино и занаятчийство е предложението на изба "Медово", съчетаващо дегустации с посещение на етнографски комплекс, а винолечението е застъпено в избите "Тодоров" и "Старосел". България е може би последната държава-винопроизводител, която създава подобен туристически продукт, каза Анелия Крушкова. По думите й държави с по-малко опит и постижения в тази област вече развиват винен туризъм.

Източник: ХоРеМаг

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
  • Anonymous
    elena_nardi
    14, 22, 18 Март 2010, 14:22

    господинът е Клод Самсон, а госпожата е Паскал Тето

    Едва ли са се свършили специалистите, хората просто търсят хляб. Що се отнася до това колко големи специалисти са, имам известни съмнения.

    !
  • Anonymous
    винен турист
    10, 03, 17 Август 2009, 10:03

    Имах възможността да се срещна с г-жа Клод Самсон и с г-н Паскал Тето. На срещата нито те нито техния преводач ни информираха, че ще правят проучване за туристически маршрути по покана на вече бившия пр-л на закритата "Агенция по туризъм".
    Имам въпрос: Свършиха ли се специалистите в България, че се поканиха чужди специалисти за да ни кажат и докажат, че и в нашата страна "става" за туризъм?

    !
  • Anonymous
    автор
    13, 46, 22 Юли 2009, 13:46

    nachite marchrouti sa 10 po poutya na koronata

    !
  • Anonymous
    karakacheva
    13, 44, 22 Юли 2009, 13:44

    u nas i sega se raboti po vinen torizm kakto i predi demokrasiata imahme po 250 ekz na vseki 15 dhi 1-2 dni v Sofia i sledtova v vinarskite izbi s koserti i lucha za moreto ili pokl ekz.manastirite Sega ot 2 god pravim Melnichkai vecheri 1-2-3-4.10.2009 s stihovei pesni za vinoto vecherite na svechi i100g N.Vapsarov za kontakti na tel. 0894297967 i imel maya_tour @ abv.bv

    !

Реклама »