С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Шотландски учени създадоха биогориво от... уиски

Бакхус
19 Август 2010, 11:42
Share Tweet Pin it Share

Родината на скоча наскоро намери още едно приложение за прочутото питие - гориво за коли, пише в. "Гардиън". Отритието принадлежи на група учени от университета "Напиер" в Единбърг, които успяха да създадат биогориво от два от основните страничните продукти при производството на уиски - остатъчната течност от медните казани (pot ale) и "кюспето" (draff). Полученото от тях екогориво бутанол има с 30% по-голяма мощност в сравнение с традиционните биогорива като етанол. Според учените новият вид гориво ще може да се използва, без да се променят двигателите на колите.

А изобилието на отпадъчни продукти при производството на уиски в страната ще направи възможно този тип бутанол да се появи по шотландските бензиностанции след броени години, отбелязва "Гардиън". Учените от единбъргския университет са уверени, че в близко бъдеще по подобен начин ще може да се изработва и гориво за самолети. То пък ще може да служи като основа и за производството на химикали като ацетон.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »