С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Средиземноморската диета може да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Бакхус
24 Август 2010, 15:09
Share Tweet Pin it Share

Популярната из цяла Европа диета на средиземноморските народи в скоро бъдеще може да се озове в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, редом до тангото, нестинарството и китайската калиграфия, пише в. "Гардиън".

Окончателното решение за включването на типичния за Средиземноморието микс от свежи плодове и зеленчуци, морски продукти, сирена и зехтин предстои да бъде взето през ноември. Ако бъде одобрена, диетата ще стане първият кулинарен "обект" от списъка на ЮНЕСКО, който съдържа 178 на брой предимно културни практики и традиции като народни песни и танци, различни религиозни ритуали и занаяти.

"Наистина, малко е странно една диета да се разглежда като културно наследство, но затова пък си е напълно логично", смята Роландо Манфредини от лобистка група на италианските фермери, добавяйки: "Тези храни не само представляват културата ни, те доказано удължават човешкия живот". Италианските власти също са крайно оптимистично настроени: "Това ще е огромен успех за страната ни, културата ни и нашите гастрономически традиции", заяви наскоро италианският министър на земеделието Джанкарло Галан.

По думите му инциативата, в която освен Италия участват и Гърция, Испания и Мароко, се е зародила още преди четири години. Тогава обаче молбата на страните за разширяването на списъка на ЮНЕСКО е отхвърлена.

Въпреки световната си популярност, средиземноморската диета се нуждае от опазване също толкова, колкото и традиции като сардинските пасторални песни и куклените театри на Сицилия, смятат защитниците на идеята в Италия. "Докато възрастното ни поколение все още е в прилична форма, много от децата страдат от наднормено тегло именно, защото са се откъснали от традиционния начин на ядене", посочва Роландо Манфредини.

Списъкът на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство датира от 2003 г. и целта му е да допълва основният списък на културни и природни обекти, нуждаещи се от защита.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »