С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Датчанин е новият носител на кулинарното отличие "Бокюз д'Ор"

Бакхус
27 Януари 2011, 13:37
Share Tweet Pin it Share

Копенхаген вече може да се похвали не само с най-добрия ресторант в света - многократно отличавания NOMA, но и с най-добрия готвач, след като в сряда датчанинът Расмус Кофуд спечели престижния кулинарен приз "Бокюз д'Ор". Победата не дойде като пълна изненада за 37-годишния Кофуд, който е носител на "Бокюз д'Ор Европа" за 2010 г. и на два пъти е попадал в челната тройка (с бронз през 2005 г. и сребро през 2007 г.) в предишни издания на международната надпревара. Това обаче е първият път, когато престижната награда ще отиде в Дания.

Като цяло, тазгодишното издание на конкурса за пореден път затвърди нарастващата кулинарна слава на Скандинавия - среброто отиде при шведа Томи Милимаки, а бронзът - при норвежеца Гунар Варн.

Заедно с тримата скандинавци, за престижната награда "Бокюз д'Ор" се бориха още 20 шеф-готвачи от цял свят. В продължение на два дни, всеки един от тях разполагаше с точно 5 часа и 35 минути, в рамките на които да приготви едно рибено и едно месно мястие за журито. Печелившото меню включваше шотландско агнешко с бъбреци, както и морски дявол с раци и шотландски лангустини.

Наред с титлата и златната статуетка, Кофуд ще получи и сума от 20 хил. евро. Както иронично отбелязват някои датски издания, това покрива едва половината от парите, похарчени от него за продукти по време на подготовката му за подобни състезания.

Когато не се бори за престижни кулинарни отличия, новият "готвач на годината" се труди в собствения си ресторант "Гераниум", разположен в изискания копенхагенски квартал Йостербру. Менюто му включва блюда като леко опушени картофи с грах и девисил,  свинско със сурови и хрупкави йерусалимски артишоци и овче кисело мляко с аромат на борови иглички.

Учреден от прочутия френски кулинар Пол Бокюз още през 1987 г., международният кулинарен конкурс се провежда на всеки две години в рамките на Международния салон за ресторантьорство, хотелиерство и обществено хранене в Лион. Участниците в него се определят на регионални издания на конкурса, а традиционните победители през последните години са предимно от Франция и Скандинавия.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »