С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Wiener Kaffeehäuser попаднаха под егидата на ЮНЕСКО

Бакхус
24 Ноември 2011, 16:49
Share Tweet Pin it Share

Една от институциите на Виена, съществуваща като символ на града от столетия насам, наскоро беше официално
призната за част от нематериалното културно наследство на света. Или с други думи, виенските кафенета или Wiener Kaffeehäuser се присъединиха към списъка на ЮНЕСКО, предаде АФП, цитиран от ХоРеМаг.

Традицията на виенските кафенета води началото си от края на 17-ти век. Кафенетата се отличават със специфична атмосфера. Характерни за тях са мраморните маси, на които се сервира кафето, както и специалните вестникарски маси и интериор, които предполагат по-скоро към усамотение, отколкото към социални контакти.

Първото кафене е открито през 1685 г. от арменеца Йоханес Деодато, който отговарял за приготвянето на кафето в императорския двор. През 1720 г. кафенето "Крамер" в центъра на Виена за първи път оставя вестници за посетителите си. През 1788 г. Мартин Диганд открива първото концертно кафене в столицата на Австро-Унгария и полага началото на нова ера – от този момент чести гости на виенските кафенета стават Моцарт, Бетовен и Йозеф Щраус.

В ранната история на виенските кафенета входът е бил разрешен само за мъже. Световната си слава те получават в края на 19-ти и началото на 20-ти век, когато стават любимо място за срещи на литератори, художници и артисти. Тогава във Виена вече има повече от 600 кафенета. Гостите все още са най-често мъже, но вече и дамите имат право да влязат, ако придружават някой от гостите.

Първите кафенета, които се появяват в България в началото на 20-ти век, също са моделирани на виенските си първообрази.

В момента във Виена има 1083 лицензирани кафенета и 900 лицензирани "кaфе-ресторанти", както и 181 кафенета или Konditorei, в които се произвеждат и продават сладкарски изделия.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    pontiac
    15, 16, 28 Ноември 2011, 15:16

    А подобна инициатива можеше да спаси отдавна разрушеното от комунистите 'Писателско кафене' - представям си сега колко готино би изглеждало след ремонт и нова криейтив концепция с всичките му там джаджи

    !

Реклама »