С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Македонска изба взе най-голямата награда на Балканския винен конкурс 2013

Ани Коджаиванова
20 Май 2013, 16:02
Share Tweet Pin it Share

Merlot Single Vineyard Reserve 2010 на македонската изба Château Kamnik е големият победител от Второто издание на Балканския винен конкурс и фестивал (BIWC) 2013, който се проведе от 16 до 19 май 2013 в Гранд Хотел София.

То грабна и трофея в категорията червено вино, а отличените с първо място в останалите три категории са:

Бяло вино: Techni Alipias (Sauvignon Blanc & Assyrtiko), 2012, Wine Art Estate, Гърция

Пенливо вино: Single Vineyard Brut 2007, Edoardo Miroglio, България

Розе: Le Photographe Rose (Grenache&Cabernet Sauvignon) 2012, Minkov Brothers, България

Десертно вино: Disznókő Tokaji Aszú 5 puttonyos 2007, Disznókő Estate, Унгария

Общо около 400 вина от Балканите се състезаваха в петте категории. Международното жури, председателствано от Константинов Лазаракис, единствен носител на титлата Master of Wine на Балканите, заедно с други двама MW – Кристи Кентърбъри от САЩ и Андреас Викхов от Австрия1, и още над десет винени експерти от Великобритания, Италия, Русия, Хърватска, България, Сърбия, Македония, Румъния, Турция и Унгария, оцениха вина от 11 балкански страни. В резултат 36 вина получиха златни медали (България: 16, Гърция: 6, Македония: 5, Унгария: 3, Хътватска: 2, Монтенегро 2, Сърбия: 1, Tурция: 1) или около 9% от участвалите в конкурса вина.

И докато професионалистите си вършеха работата, публиката имаше на разположение два дни за участие в богатата програма от майсторски класове, лекции и презентации, или просто да опита вината на включилите се във фестивала изби. Лятната градина на хотела бе препълнена и през целия уикенд. Като страна-домакин България бе най-силно представена, но на значително внимание се радваха и вината на чуждестранните гости от Гърция, Македония, Хърватия, Словения, Турция. Освен стойностни вина от класическите сортове, винените ентусиасти имаха възможността да се запознаят и с по-непознати местни сортове като македонския вранац, хърватския плавац мали, гръцките асиртико, малвазия или агиоргитико, турския карасакъз и др.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    21, 19, 06 Октомври 2013, 21:19

    Много важно.Мелник е The Best.

    !
  • Profile preview
    Нефертити
    22, 20, 23 Юни 2013, 22:20

    Бравос, бе макета

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
        +1
  • Profile preview
    КМЕТ В СЯНКА
    06, 23, 21 Юни 2013, 06:23

    добри са

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!

    !

Реклама »