С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Виното с корк не мирише, а блокира носа

Бакхус
04 Октомври 2013, 12:12
Share Tweet Pin it Share

Неприятните усещания, които корковият дефект във виното причинява, получиха ново обяснение от изследователи в японския университет в Осака. Според тях долавяната неприятна миризма, която в някои случаи е оприличавана с гнил мокър парцал, е излюзорна – обвиняваният за нея химикал не мирише, а всъщност блокира рецепторите.  Учените дори обмислят как да изпозват веществото, за да обезвреждат с негова помощ неприятни миризми.

Причиняващото дефекта съединение, 2,4,6-трихлороанизол (TCA), може да се образува при всеки процес на стерилизация, съхранение, отлежаване или транспортиране. Според групата японски учени откритието им подсказва, че може би в много случаи влошеното качество на храните и напитките е следствие на такова блокиране на рецепторите, а не на загуба на оригиналните аромати.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    izabell
    21, 17, 06 Октомври 2013, 21:17

    Толкова харесвам да има дъх на корк, че бих си купила дъвка.

    !

Реклама »