С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Три български изби се представят на Decanter 2013 в Лондон

Бакхус
31 Октомври 2013, 10:42
Share Tweet Pin it Share

Less is More - когато Мис ван дер Рое е изковал тази знаменита фраза, надали е имал предвид българските тероарни вина. Оказва се обаче, че когато залагаш на малкото, но висококачествено винопроизводство, признанието не закъснява. Три наши изби: "Иво Върбанов", "Росиди" и "Орбелус" са поканени на тазгодишното изложение Decanter – най-престижното за Великобритания, което ще се проведе в Лондон на 16-ти и 17-ти ноември. Същите три изби през май участваха на дегустация във Вагабонд Уайнс по покана на Стивън Спиърър.

Няма да е пресилено да кажем, че и трите винарни са млади, залагат на тероарни вина с подчертан стил и ндивидуалност, които се правят в малки количества, а техните създатели стоят с името си зад всяка бутилка.  "Куратор" на българския павилион е Иво Върбанов. Съдбата обича нестандартни хора като него - човек със стабилна кариера като концертиращ пианист, който се захваща с винопроизводство.

Негови вина се предлагат в ресторанти с по две звезди от Мишлен в Брюксел, Лондон и Антверпен.

"Росиди" произвеждат лимитирани серии от подбрани сортове. От четиристотинте декара лозя близо до Сливен повечето добив продават.

"За нас си гледаме специално определени блокове по начин, по който ние решаваме. Опитваме се максимално да държим гроздето на лозата, за да постигне фенолна зрялост, и за да могат да се случват след това нещата в избата." – обобщава философията на работа собственикът, винар и автор на етикетите Едуард Куриан.

"Орбелус" се наложиха с качествени, предимно купажни вина с характер. Правят ги от собствени лозя по биологичен път. Специфичният почерк на червените вина на избата е присъствието на ранната мелнишка лоза. Популярното твърдение, че Европа и Новият свят отварят пазарите си само за евтино българско вино е на път да се пропука. А заслугата за това е в личното отношение и взискателност.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    Салмонела
    04, 08, 01 Ноември 2013, 04:08

    Ами ако се каже как се прави Кадарка?...

    УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!

    ! Оценка
    -3    +3

Реклама »