С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Къде е лютият сос?

Бакхус
08 Ноември 2013, 15:48
Share Tweet Pin it Share

Жителите на градчето Ървиндейл, Югоизточна Калифорния, подадоха иск срещу местната фабрика за лют азиатски сос, чието име се произнася горе-долу като Сироча. Хората се оплаквали, че при обработката на лютите чушки, градът бива задушен от люти и чеснови изпарения, които дразнят гърлото и очите.

Съдът отхвърли иска на първо четене. Следващото заседание ще е на 22 ноември.

Фабриката, която се простира на площ от 650 хил. кв. м. обработва над 4  и половина тона люти чушки годишно. Те се превръщат в популярния в САЩ, Канада и Великобритания сос Сироча, или на галено "петлето", както и още два вида популярен азиатски сос.

На територията на фабриката чушките се мият, смесват с чесън и още няколко съставки и се пекат по това време на годината, когато се бере реколтата от халапеньо на Централна Калифорния. Силната миризма на чушки и чесън се процежда през филтриращите системи.

Жителите на града се оплакват, че пушеците причиняват главоболие, кашлица и сълзене.

Хюи Фонг, един от управляващите директори, заяви, че преговаря с управата на града за намаляване на пушеците, но отказа закупуването на нова филтрираща система за 600 хил. долара.

Дейвид Тран, основател и собственик на фабриката, заяви, че ако жителите го принудят да я затвори, цената на Сироча ще скочи.

На ден от поточната линия излизат 200 хил. бутилки. С отлагането на съдебното решение глобалните запаси от лют сос за тази година са осигурени, но бъдещето на Сироча е под въпрос.

Дейвид Тран коментира, че и преди са се опитвали да филтрират пушека, но безуспешно: "Ако не люти, няма как да го продаваме" - каза той в заключение.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »