С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Някои го предпочитат умерено топло

Бакхус
10 Декември 2013, 16:13
Share Tweet Pin it Share

Ако в заведение ви поднесат едва затоплена храна, надали ще се върнете повече. Може да се зачудите къде ли е прекарала времето си вашата порция преди да бъде затоплена, вероятно в микровълнова  фурна.

Съществува обаче и друг парадокс - горещата храна ухае по-силно, но вкусът й почти не се усеща. Според Карел Талавера Перес, професор по молекулярна и клетъчна медицина към Университета в Льовен, това може да се дължи на алармения сигнал, който сетивата ни подават и "маскират" показанията на вкусовите рецептори. Изследване, в което той е участвал, установило, че вкусовите усещания намаляват, когато температурата на храната падне под 35 градуса.

Професор Талавера Перес и екипът му са потвърдили лабораторно, нещо което останалите помним от деца - сладоледът става по-сладък, когато се стопли. Топлата бира е по-горчива, шунката е по-солена, когато е студена и по ароматна при загряване. Причините за тези ефекти се обясняват с това, че вкусовите рецептори  TRPM5, отговорни за регистрирането на сладко, горчиво и умами, изпращат по-силни електрически сигнали към мозъка, когато храната е топла.

Друг фактор, който се отразява на възприемането на храната, е топлината на напитката, която я придружава. В Северна Америка най-често пият леденостудена вода по време на хранене, докато в Европа я предпочитат на стайна температура, а в някои азиатски държави дори пият чай с храната.  Изследване, търсещо причините за зависимостта на американците от силно подсладена храна, е открило, че ако ядем, веднага след като сме пили леденостудена вода, усещането за сладко е потиснато.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »