С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Малка книга за шоколада

Бакхус
18 Март 2014, 15:54
Share Tweet Pin it Share

Въпреки, че е автор и на други книги, името на Джоан Харис се свързва най-вече с романа "Шоколад". Издаден е в над 50 държави, по него е сниман и едноименния филм с Джони Деп и Джулиет Бинош. За всички почитатели на авторката и книгата, наскоро от печат излезе и готварското приложение на романа The Little Book of Chocolat, написано в съавторство с Фран Уорд.
В интервю за "Гардиън" по повод излизането на книгата, Харис твърди, че далеч не е толкова пристрастена към шоколада, колкото бихме си помислили.
Тя споделя, че често я нарочвали за основател на цял жанр, но добавя, че не тя е измислила храната в литературата. "Храна има още в Гилгамеш и в Библията, в приказките и фолклора, всичко се върти в един цикъл на пост и пир, угощение и лишение, ритуал и празник." Сред авторите, използващи храна в прозата си, тя споменава Изабел Алиенде, Джон Ланчестър и Анджела Картър.

В интервюто Харис споделя още как почитателите на "Шоколад", влюбени в главната героиня Виан, й изпращали сладкиши и добавя: "Мисля, че е нормално да изпитваш слабост към литературен герой. Най-малкото можеш да го опознаеш много по-добре от реален човек. А и да установиш, че понякога измисленият герой е по-добър от реален човек."
Наскоро авторката получила и пакет, свързан с друга нейна книга "Праскови за кюрето". Читателката изпратила пакет, надписан с арабски букви, от който се ръсел бял прашец. Първоначално Харис помислила, че някой й изпраща антракс, но се оказали кокосови сладки, поръсени с пудра захар, каквито героинята на романа приготвя. Читателката смирено молела Харис да прецени дали са толкова хубави колкото в романа и ако не - да ги върне.
Някои писатели просто са случили с читателската любов.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
 • Profile preview
  Victoria
  15, 06, 12 Май 2016, 15:06

  Доста скучна книга

  !
 • Profile preview
  bramasole
  19, 54, 19 Март 2014, 19:54

  "Праскови за кюрето" е продължение на сюжета от "Шоколад", приятни и навяващи размисли четива.
  Да очакваме ли в скоро време и рецепти за вино, имам предвид романа й "Къпиново вино". :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р

  ! Оценка
      +2

Реклама »