С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Козуначено време

Весела Николаева
17 Април 2014, 11:25
Share Tweet Pin it Share

Шоколад, локум, всякакви ядки, сушени плодове… Козунакът може да съдържа много аромати и вкусове, но основата му си остава една и съща – пухкаво, маслено тесто със захар. В него въображението на пекаря би могло да се вихри до безкрай – от сладко от зелени смокини до здравословни варианти с мед и брашно от лимец.

Класиката обаче си остава класика, показа бързо надникване по щандовете на няколко софийски пекарни. Всички те правят козунак, който няма нищо общо с масовия подсладен хляб, който може да срещнете по големите магазини на цени около 2 лв. за голям самун.
Сметките на пекарите показват, че ако се използват всички продукти от класическата рецепта за козунак - т.е. масло, захар, мляко и яйца (дори с компромиса последните да са на прах), няма как крайната цена да бъде под 5 лв.
Малките пекарни, позиционирани в средния и по-висок ценови клас, са единодушни, че най-купуван е класическият козунак със стафиди, но пък хората са отворени към нови вкусове и не гледат с подозрение към по-интересните варианти.

  • Холандският пекар JoVan

    Холандският пекар JoVan

    снимка: Анелия Николова



Към края на работния ден в холандската пекарна JoVan близо до НДК има прилична опашка. И тук определено най-търсен е класическият вариант със стафиди, но и този с шоколад го настига, разказват от пекарната.
Малко по-слабо е търсенето на "луксозния" козунак, предлаган в YoVan. Той се прави с лешници, филирани бадеми и захаросани плодове и често се купува като подарък за гости.
От JoVаn разказват, че нямат продукт, който да не се продава по всяко време на годината. Тук правят козунак и извън сезона му, единствено през лятото търсенето му малко намалява покрай горещините. Специално за трите празнични дни на Великден пекарната ще спре да пече хляб и ще останат само козунаците. 
Дни преди празника потребителите предпочитат по-малките козунаци - вероятно и заради по-добрата цена, но с наближаването му се купуват и големите - от килограм. Търси се и козунак с локум, допълват от JoVan. За такъв вид обаче в пекарната нямат време – тук не се работи със заявка и всяка извадена фурна свършва бързо.

  • В YoVan пекат козунак целогодишно

    В YoVan пекат козунак целогодишно

    снимка: Анелия Николова



Oт френската пекарна Patisserie de Provance на бул. "Янко Сакъзов" също забелязват, че цената има  влияние върху избора. И тук се търси класиката със стафиди, а сега се продават и доста великденски курабийки. Покрай празниците пекарната работи само по заявки, а козунак прави само по Великден. След това търсенето е слабо.
Много търсени са козунаците по 500 грама, тези с локум и орехи. Отделно като малко по-екзотично предложение пекарната прави и великденски кейк, но в сравнение с класическия козунак търсенето му не е голямо.

  • Пекарна ХлеБар

    Пекарна ХлеБар

    снимка: Цветелина Белутова



В ХлеБар споделят, че започват да работят само по заявки и едва смогват да ги изпълнят. Купува се всичко, което се предлага, разказват от пекарната. Единствените "претенции" на клиентите са произведеното да е от истински продукти, тоест яйца, масло, без подобрители и подсладители. "Всички вземат с плънка, търсят и големи козунаци по 1 кг", обясняват от пекарната.
Засега време за много експерименти няма – наскоро собствениците на ХлеБар преустроиха известното бистро "Комерсиал" на столичната ул. "Шишман", което сега е също така и пекарна, и екипът е двойно по-зает. Иначе обичат да откриват и изпробват нови рецепти и ако се получат добре – да ги предлагат на клиентите си.

Така тази вкусна обиколка показа, че не е задължително хубавия козунак да се прави само и единствено вкъщи. А колкото до разбирането, че "българинът е традиционалист" – поне по козуначено време е по-скоро такъв, но любопитството му към новото определено нараства.

От екипа на "Бакхус" ви желаем щастливи и вкусни празници!

Share Tweet Pin it Share
4 Коментара
  • Profile preview
    izabell
    20, 25, 17 Април 2014, 20:25

    Може ли кекс,щото все ги докарвам на кекс с вкус на козунак.

    ! Оценка
    -1    +2
  • Profile preview
    BarBQ
    15, 31, 17 Април 2014, 15:31

    Вкусно. Усещам как се качи някое и друго кило по празниците. :)))

    ! Оценка
    -1    +2
  • Profile preview
    Нефертити
    15, 24, 17 Април 2014, 15:24

    Обичам козунаците на баба!

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -2    +3
  • Profile preview
    bulgar
    13, 49, 17 Април 2014, 13:49

    Cakey Bakey на ул. Искър 36!!!

    ! Оценка
        +3

Реклама »