С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Готварска книга на модерното изкуство

Бакхус
09 Май 2014, 12:14
Share Tweet Pin it Share

Матис, Пикасо, Хокни - може да не са от един и същи период, но всички те са рисували натюрморти с храна. И не само те. Уорхол рисува консервирана супа, Клас Олденбург поставя гигантска сладоледена фунийка върху сграда в Кьолн, героите на Керуак ядат ябълков пай, докато обикалят страната, а Труман Капоти сервира пилешка яхния на бала, който дава в хотел Плаза, Ню Йорк.

Храна винаги е играла роля в изкуството, но каква точно, а и какво са яли самите творци?

Изследвайки пищните залежи от творби, храна и готвене от Европа и Америка, "Готварската книга на модерното изкуство" отваря прозорец към времето, прекарано от  художници, писатели и поети в кухнята и ателието.

От импресионистите до кубизма и сюрреализма, от битниците до абстракционизма и нюйоркската школа, Мери Ан Коус изследва начина, по който художници и писатели се хранят, готвят и описват храната. Изследва също любопитните паралели между кулинарните умения и визуалните изкуства и литературата, използвайки творби, дневници, романи, писма и стихове, за да подчертае важността на дадени елементи и ястия в живота на някои от най-значимите автори на ХХ в. Междувременно са дадени и рецепти на множество прочути ястия като поетичните яйца на Езра Паунд, печените домати на Сезан и мадлените на Пруст, наред с провокираща селекция стихове и проза.

"Готварската книга на модерното изкуство" е истински пир за ума и небцето, уверяват ни рецензентите на книгата.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
 • Profile preview
  izabell
  22, 13, 10 Май 2014, 22:13

  Мешаници като пюрета предпочитам ги на сок.

  ! Оценка
  -1
 • Profile preview
  Нефертити
  21, 23, 10 Май 2014, 21:23

  Дали е интересна? :)
  Някой пък може да реши да я прочете и да ми сготви...

  Предразсъдъците са за ограничените.

  ! Оценка
      +1
 • Profile preview
  BarBQ
  16, 18, 09 Май 2014, 16:18

  http://www.amazon.com/The-Modern-Cookbook-Mary-Caws/dp/1780231741

  29 долара за книжлето. Смятам да я пропусна. :]
  И е от 15-ти октомври мин.година. Изоставате с новините. :]

  ! Оценка
      +1

Реклама »