С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Черешата на един ракетен двигател

Бакхус
25 Юни 2014, 17:02
Share Tweet Pin it Share

Първи полет с експериментална ракета, задвижвана от гориво, направено от череши осъществи Клубът за аерокосмичски технологии "Зодиак" при Народно Читалище "Зора-Кюстендил", информира Дарик радио.

Използвани са много добре узрели плодове, които съдържат 82% вода и 18% сухо вещество. Черешите имат сравнително голямо съдържание на захари - до 15%, и това ги прави изключително подходящи за целта.

Новото екологично гориво е наречено "Черика" като съкращение от черешов ракетен карамел и се получава от узрели, презрели и почти изсъхнали череши, които нямат добра пазарна стойност. Идеята е то да се използва като екологичен заместител на съществуващите твърди горива за противоградови ракети, което не създава токсични хлорни емисии.

Също така се проучва възможността костилките от череши да се използват за създаване на леки пресовани ракетни корпуси, които напълно да се разграждат след употреба. Друго важно приложение на това нетоксично гориво може да бъде при изстрелване на ракети за заснемане от височина на земеделски площи и черешови масиви.

Първата подобна ракета излетя във вторник в 14.30 ч. над село Шишковци. Тя е със стартова маса от 2 кг, две мини камери на борда и достигна височина от 680 м, направи много добри бордови видео записи, след което се приземи с парашут.

Проектът "Черика" до момента се реализира с безвъзмездна идейна, интелектуална и материална подкрепа от членове и симпатизанти на клуб "Зодиак" и читалище "Зора-Кюстендил" и е на символичната стойност от 1 лев. Основната му цел е утвърждаване на високотехнологичен мост земеделие-наука-екология.

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара
  • Profile preview
    Нефертити
    19, 49, 25 Юни 2014, 19:49

    Отивам за расад от череши :)В черешите е бъдещето. :)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -2    +1
  • Profile preview
    izabell
    18, 32, 25 Юни 2014, 18:32

    Може да засадим една новооткрита планета с череши,за гориво.

    ! Оценка
    -2

Реклама »