С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Сутрешно хапване за повече сили

Весела Николаева
12 Септември 2014, 18:26
Share Tweet Pin it Share

Здравословното влияние и съотношението между цена и качество са основните критерии, по които българските майки обикновено пазаруват храна, показва проучване на Gemius България, поръчано от компанията за производство на храни Unilever.
Анкетата е проведена сред майки на възраст 30-55 години и въпреки посочените критерии, показва не особено здравословни хранителни навици на хората в България. За около половината от анкетираните най-важното при избора на храна е съотношението между цена и качество, вкусът, продуктите да са натурални или екологично произведени, да са от марка, на която имат доверие.

Балансът на мазнините

По-малка част от майките обръщат внимание на свежестта на продуктите, мястото им на производство и липсата на трансмазнини. Изборът само по цена е важен за едва 22% от анкетираните. Трансмазнините, наситените и ненаситените мазнини понякога се бъркат и много хора приемат всички масла като еднакво вредни.
По време на представянето на резултатите доцент Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика, коментира, че се изненадва от липсата на добро ориентиране за полезните мазнини. Такива са мононенаситените (като зехтина) и полиненаситените (ядки и масла от тях) и в комбинация с други храни те доказано намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, обясни доц. Дулева.

Наситените мазнини са тези от животинските произход, както и палмовото масло, в което също има такова съдържание. Те не са вредни в умерени количества и доц. Дулева успокои, че палмовото масло нито е канцерогенно, нито има тежки последици за здравето, стига да не се прекалява. Тя добави, че можем да избегнем трансмастните киселини, които са промишлено обработените – такива са хидрогенираните маргарини, произвеждани по стара технология. Диетологът успокои, че новите технологии позволяват да се получава маргарин без вредните мазнини.

Много полезни са Омега 3 и Омега 6 мастните киселини, които се съдържат в ядки, риби, но за много хора не е ясно къде точно могат да ги намерят и защо са полезни. Тези мазнини помагат на нервната система да функционира правилно, подпомагат образуването на клетките, намаляват нивото на лошия холестерол и регулират кръвосъсирването – последните два ефекта са много важни в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Затова – важно е да четете етикетите. Изненадващи резултати е показало още изследването на Gemius – 7 от 10 пазаруващи майки се информират какво пише в етикетите за съдържание на продуктите, но едва 11% са склонни да попитат лекаря си кое е полезно или вредно за тях и семействата им.

Мама не е гладна, но детето трябва да яде

Основната цел на изследването на Gemius е да покаже нагласите за закуска на майките и децата им и определено резултатите не говорят в полза на здравословното хранене. Едва 37% от майките закусват ежедневно, но повече от половината са съгласни, че закуската е най-важното хранене за деня.

Все пак 9 от 10 деца се хранят по три пъти на ден, т.е. не пропускат нито едно от основните хранения. Това показва, че макар често да приготвят сутрешната храна за децата си, майките често не дават личен пример. Основната причина да не го правят според твърденията им е, че не са гладни толкова рано (84%), а други просто нямат време (14%).

Доказано е, че хората, които закусват, имат здравословно тегло, по-малко страдат от затлъстяване, имат по-малък риск да се разболеят от диабет и сърдечни проблеми, отбеляза доц. Дулева. Лош, но и често срещан навик, е да се вечеря много обилно, а като резултат – сутринта да не сме гладни. За децата е особено важно да закусват преди училище, защото без закуска мозъкът няма енергия, каза още диетологът. Дулева добави, че според проучвания децата, които закусват, показват много по-добри постижения в училище.

Негативна тенденция в България обаче е недостигът на желязо, особено при млади жени и малки деца. Това води до анемия и други сериозни проблеми. Желязото се съдържа в месото и изключването му от менюто трябва да се компенсира, иначе могат да настъпят тежки поражения за организма.

Дори и да закусвате, не е достатъчно просто да хапнете нещо – задължително е да включите плод или зеленчук, дори да е само едно парче, да избягвате прекалено солени, преработени и мазни продукти. По съвет на диетолозите – парче сварено месо е по-добър вариант от готова шунка или бекон, сиренето с по-ниско съдържание на сол и мазнини също е по-полезно, а медът е по-добрият вариант за подслаждане от захарта.

И един хитър съвет от автора – ако сутрин не сте гладни, вечеряйте по-рано или поне в по-малко количество, после станете малко преди обичайния час и изяжте няколко парчета ябълка. Действа освежаващо, а дори да не сте огладнели до излизането от вкъщи, то поне ще сте спокойни, че сте хапнали нещо за енергия. Постепенно може да добавите към ябълката кисело мляко, овесени ядки, сушени плодове, мед, ядки... или пък да я комбинирате със сандвич от пълнозърнест хляб. 

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    BarBQ
    07, 42, 13 Септември 2014, 07:42

    Закуската е обезателна.

    ! Оценка
    -1    +1
  • Profile preview
    izabell
    22, 20, 12 Септември 2014, 22:20

    Най-добрата закуската сутрин е приготвената вкъщи.

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »