С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Как да се оплакваме възпитано

Бакхус
03 Декември 2014, 17:05
Share Tweet Pin it Share

Във времето на социалните мрежи и ревютата в Трип Адвайзър старата мантра за клиента и вечната му правота добива свещен статут. Според проучване, провеждано в щатите, 71% от хората там, разчитат на информацията от уста на ухо, 48% четат официални ревюта и 25% разчитат на мнения и коментари, публикувани в социалните мрежи. Това кара ресторантьорите да внимават.

Дали обаче клиентът винаги е прав? Има един списък с неписани правила, които посетителят е добре да знае и спазва, за да излага претенциите си обосновано и възпитано.

Не вадете томахавката, когато сте пили

Напълно очевидно докато четете, това предупреждение трябва да продължи да е валидно, когато сте изпили две бутилки и решавате да оплачете от недопечения стек.

Настоявайте да говорите с управителя

73.4% от проблемите на ресторанта произтичат от лоша организация, лошо подбран или зле обучен екип. Понякога сервитьорите са невинни жертви, подложени на кръстосан огън.

Изложете ясно претенциите си

Не започвайте със "Съжалявам, но..." когато целият ви вид ясно показва, че не съжалявате. Изложете оплакването си ясно и спокойно. Ако това, което ви предложат като компенсация, не ви удовлетворява, кажете си го. Не е редно да се оплаквате, че кафето е малка компенсация за прегорения шатобриан, след като сте благодарили и изпили кафето. Ресторантите не обичат да раздават храна и напитки безплатно, но като цяло се опитват клиентите им да останат доволни, така че ако сте ясни и спокойни, е възможно да срещнете разбиране.

Не говорете на хората, все едно са идиоти

Снизходителният тон няма да ви донесе нищо. Особено пък ако тръгнете да изтъквате превъзходството на познанията си относно това как трябва да бъде сготвено ястието Х и как да бъде сервирано питието У. Ако искате нещо да ви бъде приготвено по специфичен начин, помолете за това - добрите ресторанти ще удовлетворят молбата ви. Недейте да си придавате важност изтъквайки колко често пътувате до Тоскана/имате приятел сомелиер/как приготвят аспержите в Le Gavroche. Това не е състезание.
Може би не е лошо да имате предвид, че дори вие не знаете всичко.

Има лошо приготвена храна и... различно приготвена храна

Пресолено, силно подправено ястие, липсващи съставки, студена или прегорена храна: това са напълно легитимни поводи за оплакване. Ястие, приготвено не така, както "вие си го правите у дома" - не е повод за оплакване.

Не заплашвайте с Трип Адвайзър

Не, не бъдете онзи, който изнудва персонала, че ще пусне отрицателно ревю в Трип Адвайзор или в личния си блог, ако веднага не направят това или онова. Опитайте първо да изложите проблема на имейла на ресторанта. Не подозирате колко отзивчиви могат да са заведенията понякога.

Не се оплаквайте от бирата, която вече сте изпили или от пясъка в мидите, които сте омели наполовина. Ще приличате на изнудвач. Трябва да изложите оплакването си, когато то може да бъде поправено.

Share Tweet Pin it Share
3 Коментара
  • Profile preview
    Lady Zeppelin
    15, 52, 31 Декември 2014, 15:52

    Класически и,все пак, полезни съвети.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.

    !
  • Profile preview
    Нефертити
    15, 49, 31 Декември 2014, 15:49

    Всякак :)

    Предразсъдъците са за ограничените.

    ! Оценка
    -1    +1
  • Profile preview
    ПАВЛА
    10, 18, 05 Декември 2014, 10:18

    И изобщо ... културата на комуникация и от двете страни е много важна.

    При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.

    ! Оценка
        +2

Реклама »