С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Глад за шоколад

Марта Румянова
17 Май 2015, 00:24
Share Tweet Pin it Share

Километрична опашка се изви на първия по рода си Grand Chocolate Festival в София, организиран от една сватбена и парти агенция. Въпреки слабостта си към шоколада, много хора се отказаха да чакат. Липсата на дори символична такса "вход" обясни хаоса, който настъпи още преди обяд пред входа на Гранд хотел София. Но в едно се убедихме - анонимни шокохолици няма.

  • снимка: Илко Вълков



"Шоколадът е деликатес, който се харесва на всички, но най-вече на жените. По-тъжни са от нас, мъжете, и трябва да се веселят повече, а с шоколада се натрупва и радост", казва един от организаторите на събитието, Иван Иванов. И перифразира актьора Мел Гибсън, който отдавна е намерил ключа към женското сърце – "Разговор и шоколад".

  • снимка: Илко Вълков



Как се разпознава истинският шоколад? "Ако шоколадът е изкуствен, ще се стопи малко по-бавно в устата, заради растителните мазнини в него, а ако е истински - топи се веднага и остава по небцето", разяснява Христо Коев - търговски представител на най-големия завод в Италия за производство на суровини за сладкарството.

 
  • снимка: Илко Вълков



Трийсетте фирми-участници бяха изложили над 300 вида изделия на щандове, разположени на първия и втория етаж на Гранд-хотел София. Те бяха разделени символично на пет категории – ръчен шоколад, производствен шоколад, био шоколад, торти, сладкарство. Мъфини, кейкове, торти, букети от бонбони, всевъзможни какаови фигурки, сладки с плънки от маракуя и лимон. Сред атракциите бяха дългият един метър шоколад, шоколад с бира и лъжичките за горещ шоколад – всичките със закачливи имена и в комбинации с коняк, уиски или греяно вино. Беше помислено и за онези, които не могат да си позволят прекалено много сладко. Дегустирахме веган шоколад без захар, глутен и соя със суров сироп от агаве.

  • снимка: Илко Вълков



Някои от шоколадовите експонати бяха на път да се разтопят, заради задушната атмосфера и липсата на силен климатик.  Иначе, тематичната програма беше богата. Концерт на детска вокална група "Шоколадче", възможност за децата да редят кули от шоколад и да строят къщички, ревю на шоколадови бижута, представяне на тематични книги и интересни насоки за хранене и тренировка така, че да можем да поддържаме добра форма без да ограничаваме шоколада прекалено. 

  • снимка: Илко Вълков



Специалисти от лабораторията на БАН разшириха знанията на публиката, като обясниха, че шоколадът има свойството да хидратира клетките, да ги освежава и регенерира. Ръководената от доц. Стефка Тепавичарова лаборатория в БАН е разработила около 120 продукта, но на изложението участва със серия, включваща шоколад.

Share Tweet Pin it Share
Коментар
  • Profile preview
    Bramasole
    20, 52, 19 Май 2015, 20:52

    LocoMondo, ще ти опонирам с известната мисъл на Оскар Уайлд - че най-добрият начин да победиш изкушението е като му се отдадеш... обаче с мяра! :)
    Шоколад - натурален, с кафе или чили, гарантирано ми оправя настроението!

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул

    !
  • Profile preview
    Втора цетка
    22, 44, 17 Май 2015, 22:44

    Странно...върху цигарите,задължително трябва да пише,че Убиват, а никъде върху шоколада не виждам подобни надписи, при все,че е точно толкова,ако не и повече вреден за здравето на човека...:)

    Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...

    ! Оценка
    -4    +2

Реклама »