С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Рене от пролет до зима (юли)

Рене Йошида
15 Юли 2015, 12:12
Share Tweet Pin it Share

Лятото нежно превзе дните и нощите. Топлият вятър донесе миризмата на печени чушки, а с нея дойдоха и спомените от детството. Катмите и баниците на баба, грубите й ръце, пропити винаги с миризмата на някаква храна. И до ден днешен само да си представя, че съм в прегръдките й и всичко друго изчезва.

Гьозлемите на мама рано сутрин, само със сирене, но направени с толкова много любов, че по-вкусни не съм опитвала. Палачинките на тати, всяка неделя, намазани обилно с масло. И таратор, много таратор... по всяко време. Така, понесена от облаци спомени за градове, села и планини, кръстосвани преди много години, хора и любов, реших този месец да споделя с вас две от най- любимите ми неща за готвене по рецепти, доста по-различни от класическите. Обувайте обувките, отиваме на пазар! Ще направим гьозлеми с мачкани картофи, пачи крак, овчи кашкавал, мащерка и розмарин, и билков таратор с джинджър.

Когато става дума за гъби, първия човек, за когото се сещам е един гъбар на Женския пазар.



Каквото има в планината, го има и при него - билки, гъби, всякакви сушени подправки и илачи. Говори английски и е изключително любезен, особенно с редовните си клиенти. От него купих пачи крак, лавандула, червен кантарион и планинска мащерка, от която обожавам да правя чай.  



Слад като гъбите са вече в кошницата, следващата важна стъпка за направата на гьозлемите е намирането на точени кори. Сигурно ще е голям кеф, ако може да ги направите сами, но аз още не съм посягала към точилката с тази цел. За сметка на това успях да купя перфектните от магазина на Мандра "Равно поле", който се намира на ул" Цар Иван Асен" (има още един и на "Екзарх Йосиф" между "Веслец"  и "Сердика" .



Няма как да го пропуснете. Пред него стои една доста бутафорна крава в половин човешки бой и освен за знак стоп, става и за снимки, на които да се посмеете после. Вътре ще намерите кисело мляко - краве, овче, биволско. От същите животини, предлагат и ръчно направен кашкавал. Също така имат прясно мляко, яйца, извара и нашите точени кори. Наистина са феноменални. Толкова са деликатни и имат вкус на яйца. Сигурна съм, че от тях ще стане и убийствена баница, но да не се разсейваме, а да купим и малко овчи кашкавал от същото място. В случая предпочитам да бъде такъв, защото има по-силен вкус и след сготвянето няма да се загуби сред другите продукти. И не, не мирише на овца.

Киселото мляко го купих от същия магазин, но ако ви попадне и Манастирско кисело мляко, препоръчвам горещо. И двата вида се развалят до седмица в хладилника за разлика от другите марки, които са вечни (разбирай, изкуствени).

Няма да ви казвам откъде да купите картофи. Нека само да бъдат от старите жълти, които са по- хлебни и не така водни, като пресните.

Така, така, такааа... ами мисля, че е време за рецептите:

 
 

Гьозлеми

 

Продукти за 2 бр.:

 

Точени кори- 1 бр.

Картофи-  2 бр., средно големи 

Пачи крак- 100 г

Овчи кашкавал (или друг по ваш избор) – 100 г

Чесън - 2 скилидки

Розмарин и мащерка - пресни

Кипвате вода и слагате обелените и нарязани на кубчета картофи. След като се сварят, прецедете водата и в предварително загрята на 180 градуса фурна, в тавичка със съвсем малко мазнина, оставете за 5- 10 мин., колкото да се изпари водата от варенето. Почиствате гъбите с малко вода, нарязвате ги по на едро, притискате скилидките чесън с ножа, колкото да се отворят и слагате всичко плюс стрък розмарин в тиган с малко мазнина, колкото гъбите да се сготвят.



Отделяте само гъбите и оставяте да изстинат. Настъргвате кашкавала, почиствате листата на един стрък мащерка, нарязвате на ситно 3- 4 листа розмарин и започвате да сглобявате.

Разгъвате кората и намазвате хубаво с разтопено масло. Слагате плънката в центъра.







Хващате кората от дясно и сгъвате. Правите същото и с левия край. Пак намазвате с масло и сгъвате долния край.





Обръщате цялото гьозлеме и сгъвате и горния край. Трябва да постигнете правоъгълна форма. След като сте се преборили с тази част, в предварително загрят тиган с малко мазнина, запържвате до златисто и от двете страни.



Разрязвате на два равни триъгълника и веднага се разкрещявате, че обядът е готов. (Аз поширах и две яйца за разкош.)


 

Билков таратор

 

Продукти за 4 порции:

 

Кисело мляко - 1бр.

Джинджифил - ½ с.л. почистен и нарязан на дребно

Чесън - 2 скилидки

Магданоз - 1 връзка

Копър- 1 връзка

Мента - 1 ½ ч.ч листа, почистени от дръжките

Босилек – 1 ч.ч., само листата

Кориандър (пресен) – 1 ½ ч.ч.

Орехи – 70 г

Краставица – 1бр.

 


Нарязвате всички билки на ситно и заедно с чесъна, джинджъра и орехите ги правите на песто в таханчето.



Ако нямате подобен уред или ако ви мързи, може да сложите всичко плюс киселото мляко в блендера. Нарязвате краставицата на малки кубчета и овкусявате със сол. Важно е сега да сложите солта, защото ако е след като сте смесили всичко, самата краставица ще остане неовкусена. Смесвате, добавяте зехтин и оставяте в хладилника за 15 минути преди да сервирате. За най-мързеливите, разрешавам да сложат всичко в блендера и да се наслаждават на пасирания таратор, но самата аз предпочитам да усещам как хрупат парчетата краставица.



Също така открих, че ако пропуснем киселото мляко, получаваме убийствена салата за узо, риба и въобще за каквото ви се прииска.

 

Толкова от мен. Целувки и до другия месец.

 

 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  гъби, гьозлеме, таратор
2 Коментара
  • Profile preview
    staska
    17, 30, 18 Юли 2015, 17:30

    Гьозлемите на баба ... спомени от детството.

    п.п. Целувки за благата статия.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."

    ! Оценка
        +5
  • Profile preview
    Батков-вън
    10, 22, 17 Юли 2015, 10:22

    Хубави рецепти, но не обобщавайте толкова смело , че всички други марки кисело мляко са вечни. Има поне още 5-6 марки истинско кисело мляко , които се намират в София, а по провинцията – още повече. Даже бих казал, че вкусово Манастирското е из между най-слабите представители – типичният кисел вкус при тях отсъства.

    ! Оценка
    -1    +4

Реклама »