С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Блог

Алоха, поке!

Марина Караконова
17 Септември 2015, 18:15
Share Tweet Pin it Share

Едно ястие е на път да измести сушито и да промени традиционния американски обяд. Поке - сурова маринована риба. Думата означава да режа на малки парченца. Поке е древно хавайско ястие, което може да се намери във всеки супермаркет, а в момента завладява американския пазар. 

Само през последната година в скъпите квартали на Лос Анджелис са отворени близо десетина места за поке. Включително и Sweetfin, ресторантът на Сет Коен и Брет Нестад в Санта Моника, за който разказва агенция Bloomberg. Съвсем скоро ресторантът ще се превърне във верига. 

Маринованите парчета риба, най-често тон, се поднасят върху ориз. Вариациите са и със салата от кейл, авокадо, едамаме, нудли, гъби. Маринатите са обикновено традиционните соев сос със сусамово олио, или торагаши – пикантна японска майонеза. Разбира се, има и вегетариански варианти с тофу вместо риба.

Порция поке струва около 10 долара, и по всичко личи, че това е чудесен заместител на един суши обяд в Лос Анджелис, който обикновено излиза около 40 долара.

От април до сега Sweetfin е удвоил количеството риба, което купува, а дневните продажби са нараснали с 40 процента.

Ето и една от рецептите на Sweetfin

Смесват се четвърт чаша безглутенов соев сос, лимонов сок, четвърт чаша сусамово олио,  и една осма чаша чили олио.
Половин килограм риба тон, нарязана на кубчета, една супена лъжица сусам, бял лук на ситно, червена чушка на ситно, пресен лук на ситно, сол. Смесете ги с маринатата. Поднесете върху сварен ориз.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  ориз, риба, суши
1 Коментар
  • Profile preview
    man_un
    15, 52, 22 Септември 2015, 15:52

    Ние си правим подобно нещо, но за салата по нова година. Маринована скумрия или консерва риба тон със зелена салата, маслини и овкусители.

    ! Оценка
    -2    +3

Реклама »