С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Осем от най-старите изби в света

Димитър Николов
14 Октомври 2015, 16:33
Share Tweet Pin it Share

Първите доказателства за производството на вино са открити в Армения и Иран и датират от преди съответно 6 000 и 5 000 години. Толкова стара е и най-старата винарна в света - открита също в Армения, като се смята, че е функционирала 4 100 г. преди Христа. В нея са намерени древни ферментационни съдове, преса за грозде, глинени съдове, чаши, както и лозови семена от семейството на Vitis Vinifera. В съвсем скорошни разкопки в Израел пък археолози изкопаха и колекция от винени съдове на 4 000 години в крепост от Ханаанския период.
Но тези винарни, разбира се, отдавна са преустановили своето производство. Ето няколко впечатляващи примера на най-старите винарни на света, които все още произвеждат вино, с история, водеща ни далеч в миналото.

8. Винарна Бошендал, Франшоек, Южна Африка, 1688 г.

Да, в Южна Африка, част от т. нар. "Нов свят", се намира една от най-старите още работещи изби в света.  През 1688 г. с пристигането на френските хугеноти се поставя началото й и засаждането на лозята. Имението е продадено на Абрахам де Вилерс през 1688 г., чието семейство го притежава до 1879 г.. От тогава минава през множество собственици, преди да бъде закупено от консорциум от инвеститори през 2003 г, които го наричат Бошендал Трежъри Тръст.
Днес имението е признато за национален паметник и произвежда широка гама от високо ценени вина.

7. Рустенберг, Стеленбош, Южна Африка, 1682

Още една изба от Южна Африка попада в класацията. Нейната история датира от 1682 г , а създателят й се нарича Роелоф Пасман. Сред официалните документи, които доказват производството там, е "касова бележка" за продажба на бренди през 1692. До 1791 винарната произвежда 36 000 бутилки, като производството се увличава двойно до края на века. Винарната се гордее с факта, че до 1892 г. прави вино, без да пропуска година. Последното преминаване в ръцете на нови собственици става през 1941 г., когато винарната е продадена на Питър и Памела Барлоу. Синът им Саймън поема ръководството от родителите си през 1987 г. Най–известните вина на фамилната изба са от Каберне Совиньон и Шардоне.

  • Рустенберг

    Рустенберг



6. Каса Мадеро, Пара де ла Фуенте, Мексико, 1568


В търсене на злато испанските конкистадори откриват долината Парас в Кохуила в Мексико - истински оазис с извори и диви лозя. Основават избата през далечната 1568 г. , но едва 25 години по-късно за първи път в избата се произвежда вино, благодарение на група свещеници. Старото име на избата е Санта Мариа де ла Парас и няма данни кога е преименувана на Каса Мадеро, чийто топ вина днес са базирани на сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Темпранийо.

  • Каса Мадеро

    Каса Мадеро



5. Кодорню, Испания, 1551  

Документи доказват как Жом Кодорню е притежавал лозя и избени помещения в испанския регион Пенедес и е произвеждал вино през 1551 г. Легендарната винарна прави първото си пенливо вино Кава едва през 1872 г., използвайки "традиционния метод" от Жозеп Равентош в Сант Садурни д’Аноиа, Каталуня. По поръчка на Мануел Равентош на това място в периода 1895 -1915 се построява и избата, която е известна и до днес. През 1976 г. избените пощения и самата изба Кодорню са обявени за Национален исторически паметник от крал Хуан Карлос I, превръщайки я в центъра на Кава. Днес Кордню е един от трите най-големи производители на Кава с годишно производство от 5 млн. каси (60 млн. бутилки).

  • Кодорню

    Кодорню



4. Шлос Волрадс, Райнгау, Германия, 1211  

Известен със своите вина от сорта Ризлинг, Шлос Воллрадс е във винения бизнес през последните 800 години. Първата продажба в техните журнали е от 1211 г. - на манастир в Майнц, което я прави една от най-старите изби в Германия и света. Днес винарната произвежда широка гама от вина от Ризлинг, включително и пенливи вина, а крепоста и избата са отворени за посещения.

  • Шлос Волрадс

    Шлос Волрадс



3. Бароне Рикасоли, Тоскана, Италия, 1141 г.

Връщайки календара още по-назад във времето, откриваме Бароне Рикасоли в крепоста Бролио в Тоскана, закупена от семейство Рикасоли през 1141 г., по времето когато Флоренция и Сиена са били самостоятелни градове-държави. Разположена на границата между двете области, избата е преживяла многократни сблъсъци и размирици, но не престава да произвежда своето Кинати Класико. Призната за най-старата изба в Италия, Бароне Рикасоли днес е и най-голямата със своите 2300 дка лозя. Топ виното се нарича Кастело ди Бролио, купаж от три сорта грозде, подбрани от най-добрите лозя – Санджовезе, Каберне Совиньон и Мерло.

  • Рикасоли

    Рикасоли



2. Шлос Йоханисберг, Германия, около 1100 г.  

Първоначално построен за Бенедиктински манастир през 1100 г., монасите от Абатство Йоханисберг в Райнгау бързо се преориентират към винопроизводството. В непосредствена блозост са лозята от Ризлинг, доказано най-старите в Германия. Също така през 1775 г те са създателите на вина от грозде с благородно гниене и категорията "Шпетлезе" - прекрасни сладки вина. През 1942 г., абатството, превърнало се през вековете в дворец, е било унищожен от бомдардировки и изгорено до основи. Благодарение на принцеса Татяна и нейния съпруг Пол Алфонс Фюрст вин Меттерних дворецът е възстовен до предишната си слава през 1965 г. Благородната дама, която е била страстно отдадена на каузата да промотира културното наследство на Райнгау, остава да живее там до смърта си през 2006 г.

  • Шлос Йоханисберг

    Шлос Йоханисберг



1. Шато де Гулен, Лоара, Франция, около 1000 г.

Ситуирано в близост до Нант в Долината на р. Лоара, Шато де Гулен е собственост на Маркиз де Гулен от повече от 1000 години с единствено прекъсване в периода от 1788 до 1858 г., когато преминава в ръцете на холандски банкер след Френската революция. Шато де Гулен е и едноименното вино, произвеждано от векове в замъка. Това е и най-старият съществуващ бизнес с вино в света, който произвежда вина от регионите Мускаде (Мелон де Бургон), Сансер (Совиньон Блан) и Вувре (Шенин Блан). В лозята на шатото се отглежда и Фоли Бланш, бял сорт грозде, даващ високо киселинни неутрални вина, използвани предимно за производството на дестилати. От 1984 г. в замъка обитават и стотици тропически пеперуди. В специално създадени за тях помещения те могат да летят свободно из многообразие от тропически растения – проект стартиран от Робърт де Гулен, 11-то поколение маркиз.

  • Шато де Гулен

    Шато де Гулен


Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  винарна, вино, изба
1 Коментар
  • Profile preview
    bramasole
    19, 35, 14 Октомври 2015, 19:35

    Прекрасни винарни с история! Откроявам винарната в Тоскана. Познавач е бил Козимо Медичи, като е харесвал вино Кианти. :)

    "На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р

    ! Оценка
    -1    +4

Реклама »