С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Рене от пролет до зима (октомври)

Рене Йошида
26 Октомври 2015, 01:20
Share Tweet Pin it Share

Здравейте, драги! Октомври е и чудесата нямат край. Животът така се е втурнал, че ако не затанцуваме с него, ще паднем от коня, а ние не искаме това. За мен този месец се превърна във време за равносметки и преоценки. Но вместо да се потапяме в сантименти и емоционални изповеди, нека ви се похваля. Мина първата ми самостоятелна вечеря за любители готвачи на "Бакхус"  за 78 души в "Томеко"! Хората бяха щастливи и нахранени.

В дните след вечерята не стъпвах по земята от задоволство и радост, защото всичко беше толкова споделено. Изпитах толкова любов и благодарност към хората, които ми помагаха, гостите в ресторанта и всички, които ми писаха или си помислиха за мен, че щеше да ми се пръсне сърцето. После започна телефонен терор и молби за рецептата за салатата, включена в менюто. Така много лесно взех решение какво да ви покажа този месец. Ще бъде салата от тиква с козе сирене, киноа, мента, тиквени семки и дресинг хариса.

Това, което може да ви е непознато в рецептата е харисата-арабска паста от люти червени чушки, която обожавам. Може да я ползвате за риба, меса, зеленчуци, супи, салати... за всичко, което ви хрумне. Аз си я купувам от Женския пазар, но мисля, че няма да е трудно да намерите рецепта за нея и да си я направите сами.

  • Тунизийска хариса. Хариса се продава в магазин

    Тунизийска хариса. Хариса се продава в магазин "Багдад" на ул. "Цар Симеон" 100 в София



И за да не кажете, че минавам метър, ще направим и крем супа от тиква с джинджифил и пресен кориандър. Няма смисъл да ви казвам откъде да си купите тиква, защото я има навсякъде. Ако нямате време да я печете в къщи, може да я купите вече готова. Ами усмихнете се и да запретваме ръкави!

 

Салата от тиква

Продукти за 4 порции

 

Тиква цигулка - 1бр.

Меко козе сирене, френско или холандско – 200 гр

Киноа – 100 гр

Печени тиквени семки – 100 гр

Прясна мента - 1 шепа (само листата)

 

За дресинга:

Лимонов сок – 50 мл

Зехтин – 40 мл

Олио – 40 мл

Хариса – 30 гр

Червен винен оцет (италиански) - 40 мл

Зърна кимион – 1 щипка

Зърна кориандър – 1 щипка         

 

Измивате тиквата и режете на кубчета. Овкусявате със сол и зехтин и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до леко карамелизиране. Кипвате вода и варите киноата 15 минути. Изцеждате и измивате със студена вода, за да се предотврати по-нататъшно готвене. Изцеждате много добре, за да няма никаква вода, която ще направи салатата блудкава.  Минавате през сух и нагорещен тиган кимиона и кориандъра, съвсем за малко. Слагате ги в блендер и добавяте всички останали съставки за дресинга, без олиото и зехтина. Разбивате ги и на съвсем тънка струйка добавяте и пренебрегнатите до сега олио и зехтин. Не бързайте! Трябва да стане емулсия. Събирате тиквата, киноата, тиквените семки. Натрошавате сиренето и овкусявате с колкото дресинг ви харесва на вкус. Преди сервиране поръсвате с листата мента и чакате заслужените аплаузи.

 

Крем супа от тиква и джинджър

Продукти за 4 порции

 

Тиква цигулка – 1 бр.

Джинджър пресен – 40 гр

Червен лук – 1 глава

Чесън – 4 скилидки

Пресен кориандър - 1 шепа само листата

Зеленчуков бульон – 700 мл

Ами да, пак печете тиквата като за салатата. Нарязвате лука, джинджъра и чесъна и задушавате в тенжера с малко олио. Добавяте тиквата и предварително направения зеленчуков бульон (2глави лук, 1 морков, 1 стрък селъри, 700 мл вода и варите на тих огън за 40 мин). Като кипне, дърпате от огъня и изчаквате да изстине, за да пасирате в блендера. Ако използвате пасатор, нищо не чакате. Преди сервиране поръсвате с листата кориандър. На тази супа може да се сложи кокосово мляко, къри, мисо паста, хариса и, въобще, толкова много неща. Аз ви дадох основата, а вие събудете въображението и любопитството си. 



Видео:

Николай Мутафчиев

Анелия Тодорова - Нелсън

Сърдечни благодарности на Food Connection и Acqua Panna.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  джинджифил, тиква
1 Коментар
  • Profile preview
    staska
    17, 37, 26 Октомври 2015, 17:37

    В тиквената супа бих добавила и малко пармезан.

    "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."

    ! Оценка
    -1    +1

Реклама »