С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Forever young

Михаил Ванчев
03 Декември 2015, 12:21
Share Tweet Pin it Share

Да покажеш новото си вино иска кураж. Понякога още е резливо. Хващат се аромати, които скоро ще изчезнат. Изобщо не е това, което ще бъде през март, подготвят ме момичетата от Винпром Асеновград, защото изглежда съм се понамръщил на пробата Мавруд-2015. Знам. Знам също, че селската традиция на България е виното да се пие младо. Кой ще го чака цяла година?

Може би точно традицията и желанието да се опита тазгодишната реколта прави Стария Пловдив толкова шумен и весел с "Дефилето на младото вино". Вероятно затова почти в никоя винарска изба не ти предлага крашоар и логиката е желязна: виното е за пиене, не за плюене. Pardon. И като казах единствната френска дума, която ползвам понякога, нека да припомня и френския произход на "Дефилето". В началото беше Божоле нуво, което преди осем години изтъркаля бъчвата си по калдаръмите на Стария град. После винарите от района на Пловдив си казаха: че след като народът иска младо вино – ще му го дадат. Започнах дегустациите на новите вина с твърдото намерение да си водя стриктни бележки. Сега виждам в тефтера си, че след десетото вино оценките ми варират между много добро и отлично. За още недозряло вино от реколта 2015? Да, човек се опиянява, след като премине през двадесет и шестте винарски изби. Затова се казва дефиле. Мисля обаче, че не е само до опиянението. Реколта 2015 година е обилна, щедра и гроздето няма търпение да покаже винените си достойнства. И за производителите остават две възможности: да следват традицията във винопроизводството на своята винарна и/или да се вслушват в гласовете на тероара си и да правят различни неща в избата, така че да извлекат най-доброто.

Впрочем, на "Дефилето на младото вино" никой не каза, че следва безпрекословно само едната от двете стратегии. Атанас Видолов, съсобственик на винарското имение "Козя грамада" е най-близо в разбирането си за правенето на вино по първата стратегия. "Имаме си утвърдена технология и държим на традициите. Сътношението на млади към стари вина с наш етикет е 3:1". И "тайничко" ми сипва да опитам от тазгодишното им ркацители. Ценителите са го надушили и то първо е свършило. И има защо: свежо, щипещо езика, с все още деликатно тяло, но обещаващо само след месец да се превърне в готово за пазара младо вино.

В "Драгомир" са на тероарната вълна - слушат какво им "казват" парцелите с грозде и правят, каквото то им подскаже. Просто, нали? Да, но човек трябва да има "ухото" на Наталия Гаджева и Константин Стоев, за да направи от тазгодишния им бленд "Рубин по мерло" на ВИ "Драгомир" мощно, таниново, уханно вино, което отсега предчувствам, че ще отлежава в бъчвите като елитна резерва. И като знам, че двамата съпрузи вече имат в актива си вино, оценено в България с 95 точки по Паркър, като знам, че мечтаят за още по-висока оценка, сигурно няма да сбъркам с прогнозата, че тази реколта ще им я даде.

През дегустационната маса на Вила Юстина се преминава като през еталон. Защото философията на винарната е съобразена с младото вино и каквото се изкара тук, конкурентите идват да "сверят часовника си". Разбира се, етикетите на бутилките са работни, виното на Вила Юстина още не е излязло на пазара. Но с нетърпение чакам техния бленд "Совиньон блан по семийон", защото още сега е прекрасен. Виж, розето им иска още малко изчакване - двата сорта, вложени в него Каберне фран и Сира вече се допълват, без да се прикриват един зад друг. Но ще почакам за още малко ароматност. Може би през април? Във всеки случай си заслужава да се проследи.

И нека да завърша с Винпром Асеновград. Приятната изненада тук е бялото вино , купаж от совиньон блан и шардоне. Подчертано свежо, със зелени акценти от първия сорт и заоблено тяло, което май се дължи на втория. Ще влезе в "А серия" на винарната. Така, както и едносортовите им нови вина от каберне совиньон и рубин. Мислите, че съм пропуснал мавруда им? Не съм. Просто знам, че ще трябва още време, за да го усетя така, както го правят във Винпром Асеновград.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  божоле, дефиле, изба

Реклама »