С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Брой 154: (Р)еволюция в храненето

Бакхус
24 Март 2016, 15:32
Share Tweet Pin it Share

Новият брой на "Бакхус" е съставен и написан в светлината на "Ресторант на годината Бакхус 2015, Acqua Panna & San Pellegrino". Конкурсът е най-голямото събитие не само в живота на списанието, но в голяма степен е определящ и за съдбата на ресторантите в България, които попадат във фокуса на оценяващото жури. А е определящ, защото да получиш отличие винаги носи след себе си положителни промени.

Именно поради тази причина за нас беше от изключително значение да разкажем какво се е променило за победителите в състезанието от предишните две години.


Рискът да побеждаваш

"На пръв поглед "Преди 10" и L’instant нямат много общо. Първият разчита на креативен прочит на познатите балкански вкусове с известно интернационално намигване, вторият е типичен френски ресторант, изграден в добрите традиции на френската гурме кухня. Това, което ги свързва, е желанието на създателите им да предложат нещо ново на софийската кулинарна сцена, както и отношението към клиента, който никога не е просто клиент, а по-скоро гост и съмишленик." (част от статията "Рискът да побеждаваш", на снимката шеф-готвач Антоан Верест и Карин Станишева, фотография Васил Танев)


(Р)еволюция в храненето

Все повече хора осъзнават колко сериозни са екологичните, икономическите и социалните проблеми. Това променя хранителните навици и прави кулинарията по-добра, по-честна и по-отговорна. Илюстрация: Ана Кирова

Важно беше да покажем какви са и тенденциите в световен мащаб, как те се отразяват върху храната ни, върху обслужването, което получаваме, какъв отпечатък оставят върху самите нас.

Почти haute cuisine

"Българските ресторанти от висок клас изживяват труден период – икономически и идейно. Новите тенденции обаче дават шанс, от който те трябва да се възползват.", фотография Shutterstock

Постарахме се да дадем възможно най-широк поглед и върху внасянето на тренда на локално ниво, доколко ресторантите го припознават като свой и по какъв начин това ще се отрази на клиента.


Отворен хранителен код

"Готвачът влиза в ролята на временен домакин или направо на гост. В този смисъл това означава появата на една нова средна класа ресторанти. Те правят и ще правят едно: излизане от ресторантите.", фотография Cooking in Motion

Дали случващото се на местна почва ще е еволюция, революция или нещо "почти", ще продължим да наблюдаваме. И освен да раздаваме награди всяка година в края на месец март, обещаваме, че винаги ще даваме обратна връзка – безпристрастна и професионална.


Без повторение

"Опитваме се да покажем хубавите страни на тази световна тенденция за pop-up закуска и в България. Тук обикновено сме свикнали да си закусваме вкъщи в неделя и да обядваме при бабите и дядовците си, а брънчът предполага запознанства, социализация и нетуъркинг.", фотография Васил Танев

В мартенския брой на "Бакхус" ще намерите още историите на Мирослава Нейчева и Ангел Василев от Miam и техните pop-up закуски, на винарската изба "Марян" от Еленския Предбалкан и усилията, затворени във всяка излязла от избата бутилка, на Гарет Евънс и неговите приключения в съчетаването на коктейли и храна, както и историята на набиращите скорост оранжеви вина.

НАМЕРЕТЕ НОВИЯ БРОЙ НА "БАКХУС"

в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV

или го поръчайте на abonament@economedia.bg или на + 359 2 4615 349

Share Tweet Pin it Share

Подобни теми

Най-четени статии // за Септември

Реклама »