С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Без повторение

Бакхус
23 Юни 2016, 11:03
Share Tweet Pin it Share

Oт два дни търсим добър патладжан в София Не можем да разберем защо е толкова трудно да се намери. Накрая купихме от пазара на "Ситняково", казват Мирослава Нейчева и Ангел Василев от Miam. А качествените патладжани им трябват за pop-up закуската, която организират в неделя в "+ това" на "Марин Дринов" 30. Това е само третото им събитие, но интересът на хората е достатъчен, за да се запълнят местата почти веднага след обявяването на дата и място.

Мира и Ангел завършват Кулинарната академия HRC и след това специализират в Холандия, Италия и САЩ. Ангел е готвил в Калифорния в ресторант с "Мишлен" звезди. След като се завръщат в България, решават да си направят собствена марка – Miam, за кетеринг, и да предлагат новата за София услуга "готвач вкъщи". "Покрай pop-up закуските и кетеринга вече се шегуваме, че името ни е абревиатура от Мира и Ачо мъкнат".

"Всеки ден сме на пазара – обикаляме и търсим продукти" – превръщайки се в търсачи на качествени стоки, те не могат да вкарат в рамки менюто, което ще приготвят. Обещават, че ще е сезонно и цветно и че ще има богата алтернатива и за вегетарианците, за всичко останало искат хората, които ще посетят pop-up закуската, да им се доверят и да се оставят на изненадата. На втората закуска в Gallery 2.0 менюто е повече от разнообразно: веге бургери с хляб, който те си правят сами (обикновено или си го правят сами, или го взимат от "Братя хлебари") с мариновани зеленчуци и домашно сушени домати, сурови барове, фъстъчени бисквити по рецепта на американския готвач Томас Келер. А закуските, които в момента готвят за третото събитие, е: веган смути купа с плодове, домашно бадемово мляко, супер храни, салата с кейл, червено зеле, цитруси, кълнове, маринован червен лук, сусамов дресинг, кюфтенца от киноа, веган сандвичи с хумус от цвекло, авокадо и подправка дука, мъфини с царевица и сирене, тиквен кейк с подправки и шоколад, лимонов кейк с мак и глазура от крема сирене, бисквити с шоколадов чипс, веган суров бар с ядки и сушени плодове. Цената винаги е дванайсет лева и не включва кафе и други напитки от бара на заведението, в което се провежда брънчът.

  • снимка: Васил Танев

"Опитваме се да покажем хубавите страни на тази световна тенденция за pop-up закуска и в България. Тук обикновено сме свикнали да си закусваме вкъщи в неделя и да обядваме при бабите и дядовците си, а брънчът предполага запознанства, социализация и нетуъркинг."

Желанието на Мира и Ангел да правят брънчове се заражда спонтанно. "Влязохме в новото място за кафе на Chucky’s, видяхме голямата маса в единия ъгъл и си казахме, че ще е перфектно място за закуски към кафето." Вдъхновени да намират най-качествените продукти, Miam се обединяват с ресторант "Багри" и се опитват да организират своеобразен хъб от ресторантьори, професионални готвачи и фермери. "Искаме да получаваме продуктите директно от производителите – така по-лесно може да следим за качеството", казва Ангел. Те обичат да приготвят ферментирали храни – като ферментирала риба, репички, краставици и всякакви други вкусотии. Уточняват, че това не е мариноване и разлика с него има. Отглеждат си сами билки, кълнове и поници. "Мариноването и ферментирането са си типични за България, но позабравени с времето, традиции."

Брънчовете са само началото. Скоро Miam ще започнат да организират вечери на нестандартни места и с интересно меню. А интересното в идеята им пък е, че всяка вечеря ще събира заедно само 12 души. "Искаме да създадем цялостно преживяване около храната. Да събираме хора, които може и да не се познават, но след като седнат на една маса, ще се опознаят. Още по-забавно ще е, ако са с различни професии и обменят опит", казва Мира.

  • снимка: Васил Танев

На следващата неделна закуска Miam обещават да има и храна за очите и душата – избрана от тях музикантка ще свири, а картини на храна ще бъдат изложени в пространството, където двамата готвачи ще предложат своето вкусно виждане за първото хранене в неделния почивен ден. И всичко това харесва на Ангел и Мира, защото им позволява да развихрят въображение и да експериментират. "Работата в ресторант често ограничава и убива възможностите на готвачите. Затова и pop-up тенденцията е най-бързо развиващата се в света. Вече има шеф-готвачи, които са изградили репутацията си само чрез подобни събития."

А тази събота, 26 юни, можете да се насладите на градинско парти и вкусно сезонно меню приготвено с чисти фермерски продукти, организирано от MIAM и БАГРИ. Вижте повече ТУК

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
  • Profile preview
    gva41311515
    19, 20, 23 Юни 2016, 19:20

    "Oт два дни търсим добър патладжан в София Не можем да разберем защо е толкова трудно да се намери."
    Героите на репортажа вероятно би трябвало да знаят, че патладжаните в България плодоносят през август. Ако смятат, че оранжерийните сини домати през юни имат някакъв шанс да са вкусни, язък им за ученето и специализациите.

    ! Оценка
        +3

Реклама »