С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Пиенето на кафе като национална традиция, специално време и персонално удоволствие

Taмара Вълчева
04 Октомври 2016, 13:27
Share Tweet Pin it Share

Графикът на залата за катерене в Гьотеборг винаги е натоварен: пълно е с хора по цял ден, но точно около три следобед всичко се опразва. Това е и времето, когато дългата маса в кафенето към залата се отрупва със сладки и с чаши.

"В началото се чудех дали не празнуват някакъв детски рожден ден, но след като ритуалът се повтаряше няколко поредни дни, разбрах, че е местна шведска традиция – фика", казва Йордан Димов, който е по работа в Гьотеборг. Според него това е и една от първите думи, които научавате, когато се преместите в Швеция.

"Всъщност се произнася с удължаване на и-то и е нещо толкова естествено за шведите – истински неразделна част от ежедневието им", споделя Мария Свенсон, живяла в Мелеруд, малко градче на север от Гьотеборг.

Фабиан Шмид успява да опише традицията с три думи: кафе, сладки и социализиране. Той е родом от Швейцария, но след като живее известно време в Швеция, започва поредица от кратки филмчета за фика.

"Ние в Швейцария нямаме подобна традиция – да отделим време така, за кафе, и то да е като ритуал. Някои от хората, които интервюирах, смятат, че е важно да се спази точен следобеден час, други "правят фика" по цял ден – сутрин, следобед и дори ранната вечер", казва Фабиан специално за "Бакхус".

Всичко започва през далечната 1685 г., когато кафето като продукт се появява в Швеция за пръв път. Въпреки че страшно бързо става популярно, то е "забранявано" цели пет пъти. "Шведи са ми разказвали, че се носят легенди за това как са се криели в горите, за да пият кафето си", разказва Фабиан.

Мария Свенсон споделя, че някои от приятелките й шведки си запазват стария обичай, предаван от техните майки и баби, от времето, когато е било задължително да се организира kafferep. Традицията повелявала всяка добра домакиня да сервира поне седем различни вида сладки с кафето. "Но дори да не пекат по седем сладкиша, някои държат на домашните канелени рола и на специално отредените за това чинии и покривки."

  • снимка: Фабиан Шмид



В наши дни, когато излизат на разходка с децата, шведите казват, че често взимат фика със себе си – термос с кафе и сладки. "Кафето рядко е еспресо, повечето пъти става въпрос за френска преса, което им позволява и да го пият в по-големи количества."

Но според Фабиан нещата са се променили. "Преди се е пиело повече американо. В момента модерните вериги налагат капучиното, латето и еспресото." Според австралиеца Стивън Молоней, който работи като барист в Швеция, основната разлика в начина на пиене на кафе между шведите и австралийците е, че "в Сидни си взимаме кафето на път към работа или към среща, всичко е бързо и на крак, липсва елементът със социализацията. А тук е точно обратно – отделя му се специално време, място и дори лексика".

Линда Оуестром, която е от Швеция, но в момента живее в чужбина, споделя, че винаги й е трудно да обясни на "нешведи" защо фика е толкова важна за нея. "Дори да прекарам времето си с книга в ръка и чаша кафе и да се не срещам с никого в някое приятно заведение, това си е моята фика."

Печенето на десерти за фика си е цяло изкуство: ябълков пай, шафранов хляб, марципанови и бадемови сладки, сладкиш колакакор или подобната на еклер семла, пълна с марципан и сметана. "Вече ви е ясно защо според статистиката шведите изяждат по 17 килограма захар на човек на година", казва Мария Свенсон. Но дори да не сте любители на сладкото, отново традицията повелява да вземете своята фика почивка, защото в шведските фирми тя е планирана част от работния ден, а на места – и задължителна.

  • снимка: Фабиан Шмид



Фабиан Шмид, чийто клип беше и поводът да обърнем внимание на тази шведска кулинарна особеност, подготвя и следваща серия видеа за фика. Тя ще е посветена изцяло на сладките и на социалния елемент около традицията. Всички шест серии ще бъдат качени в страницата му във Facebook: fika: to have coffee.

И ако все още се чудите доколко експанзията на шведската традиция засяга останалите "нешведи", ще споменем, че вече съществува и популярна верига кафенета в Ню Йорк и Торонто Fika. Те предлагат характерните сладкиши, напитки и дори сандвичи и бързо набират популярност, като се превръщат в конкуренция дори на Starbucks.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »