С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Безплатна чешма за вино

Бакхус
18 Октомври 2016, 15:55
Share Tweet Pin it Share

Една древна мечта е сбъдната: чешма, от която тече вино. Чешмата е на известен поклонически маршрут - пътят на Св. Тома и се намира в град Ортона в областта Абруцо, централната част на Италия.

Чешмата Caldari di Ortona е безплатна и е на разположение денонощно.
Чешмата е на местното лозе Dora Sarchese и от нея ще се възползват преди всичко пътешествениците, тръгнали по пътя от Рим до Ортона, за да се поклонят в местната катедрала, в която се пазят мощите на Св. апостол Тома.

В проекта участва и организацията, отговаряща за поддържането на Cammino di San Tommaso. Подобен проект има и на един от най-известните религиозни маршрути - испанския Камино де Сантяго.

Смята се, че това е първата постоянна винена чешма в Италия. Най-известната до сега е в центъра на Марино, но тя работи само по време на празника на гроздето. Неотдавна чешмата се прочу и с това, че по време на ремонт по грешка свързвали винената тръба вместо с чешмата с градската водоснабдителна мрежа. И до ден днешен местните хора помнят паметния ден, в който от крановете им изведнъж текнало вино.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Италия, Рим, Тома Неверни

Реклама »