С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Let’s make an espressо

Иван Чавдаров
02 Декември 2016, 11:08
Share Tweet Pin it Share

Може ли професионален бариста да живее с автоматична кафе машина у дома?
Saeco Incanto заедно с Иван Чавдаров, собственик и бариста на кафе-бар Chucky’s, ще направят едноседмичен експеримент, в който Иван ще приготвя личното си кафе с автоматична кафе машина и ще сподели с нас опит, знания и полезни съвети.


  • снимка: Иван ЧавдаровХубаво е да се знаят няколко неща за еспресото.
Това е традиционна напитка на повече от сто години и си има тънкости в приготвянето.

- Чашата винаги трябва да бъде топла, това става като източите малко топла вода от машината в чашата и я оставете за 20-30 секунди.
- Ако искате кафето да е по-дълго, просто добавете малко топла вода, не е нужно, а и не е правилно да оставяте повече от 30 секунди да тече вода от машината. По този начин кафето няма да ви бъде горчиво и ще запази вкуса си.
- Използвайте порцеланова чаша или чаша с двойно дъно и двата варианта запазват температурата на напитката.

И така...Let’s make an espresso.

Първият ми ден със Saeco Incanto мина в бързо прочитане на книжката с инструкции, последвано от още по-бързо сглобяване, с което мога да заключа, че машината без съмнение е юзър френдли. След като започнах да се ровя из менюто, останах приятно впечатлен от многото автоматични функции, които обаче могат да бъдат настроени ръчно изцяло според моите предпочитания - например дали еспресото да ми е 20 мл или 30 мл, различни степени на температурата на водата и смилане на кафето.
А фактът, че всеки отделен бутон може да ви приготви различен вид кафе напитка, само с едно натискане, определено ще ви накара да се усмихнете.


За мен е важно да кажа, че професионалната еспресо машина е доста по-различна от една домашна машина. И двете си имат и положителни и отрицателни страни. Професионалните кафе машини, дори с една група, заемат много място, нужна ви е канализация, която да се отича в мръсния канал и отделна кафемелачка. Но поради причината, че този тип машини имат голям бойлер вдигат високо налягане, а това е предпоставка за по-добра екстракция на кафето.
Домашната кафе машина е направена за хора, които не са професионалисти и които искат хубаво кафе, без да посвещават цялото си време в приготвянето му. Те са по-компактни, не е нужна директна връзка с канализация и загряват много по-бързо, заради малкия си бойлер.

За първото си кафе със Saeco Incanto избрах специален бленд, направен за еспресо от Chucky’s. В него има кафе, преминало през сух процес на обработка, което е предпоставка за по-плътно тяло и хубав каймак.

Настроих мелачката на машината малко по-фино от стандартното, зададох настройка на еспресото 25 мл, вдигнах малко температурата на водата и натиснах копчето. Fail.

Напитката излезе с много светъл цвят, нямаше плътен вкус и просто не беше хубава. Тогава се сетих, че в инструкциите пише, че трябва да се направят поне 3-4 кафета докато машината свикне с настройките си.
След като изхабих малко повече кафе, резултатът не закъсня - излезе напитка с наситен кафяв цвят и пухкав каймак. Yes!

Заради по-светлия профил на изпичане на кафето, очаквах вкусът да бъде по-блудкав, но не - в чашата си имах еспресо с балансиран вкус и добро тяло. Температурата на напитката беше подходяща за консумация - нито прекалено топло, нито прекалено хладко.

За днес толкова. Утре ще правим капучино.

  • снимка: Иван Чавдаров


Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Chucky's, Saeco Incanto, кафе

Подобни теми

Реклама »