С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Какво, къде, кога (януари)

Марина Караконова
09 Януари 2017, 16:49
Share Tweet Pin it Share

Празник на боговете на виното
с. Илинденци
4 февруари


За 25-та поредна година през първата събота на месец февруари, в местността Масовец, село Илинденци ще се проведе "Празникът на боговете на виното". Посветени на шест божества - Сабазий, Загрей, Дионисий, Бакхус, Ярило и свети Трифон, тържествата са съвкупност от ритуали на различните народи, населявали нашите земи през вековете. Денят ще бъде наситен със събития, измежду които избиране на Царя на виното, награждаване на най-добрите бели и червени вина, посрещане на мома Кераца и най-вече ритуала "Розалии" - свитата на боговете прелива част от виното в огъня, за да покажат пламъците му дали годината ще бъде плодородна. Не пропускайте и възможността да пробвате местния бял сорт Керацуда.

Grand Restaurant Festival
Прага
15 януари - 28 февруари


Да не забравяме, че първата звезда "Мишлен" за Източна Европа беше присъдена на ресторант в Прага. "Барок в чинията" ще е мотото на Големия фестивал на ресторантите, който се провежда за осма година. Домакините са 80 ресторанта в града. Фестивалът има и мобилна апликация. Избирате между менюта и ресторанти и си правите резервация. Може да разчитате на топ готвачи, най-типични чешки продукти и вдъхновение от барока, който в Прага е оставил забележителни следи.
www.grandrestaurantfestival.cz

Bocuse d’Or 2017
Лион
24-25 януари


В рамките на професионалното изложение за хотелиерство и ресторантьорство Sirha е и финалът на кулинарното състезание Bocuse d’Or. Той е резултат от месеци подготовка. 24 готвача от цял свят се състезават за ценния трофей. Преди това те са минали и спечелили съответните кръгове - Bocuse d’Or Europe, Bocuse d’Or Asia Pacific и Bocuse d’Or Latin America. Конкурсът е основан през 1987 от големия Пол Бокюз и тази година отбелязва 30-я си рожден ден. "Бакхус" ще проследи за вас финалното събитие.
http://www.bocusedor.com/bocuse-d-or-finale-2017-1

Mangalica Festival
Будапеща
10 - 12 февруари


С този фестивал започва и серията от кулинарни събития в унгарската столица. Фестивалът се провежда на площад Szabadság, близо до сградата на Парламента. С него се празнува прочутата порода прасета и всевъзможните им специалитети. Ако не е много студено, това става в акомпанимент на различни концерти. Задължителни са и греяното вино и палинката. Точно палинката е в центъра на фестивала тази година, като са поканени различни производители.
http://mangalicafesztival.hu/?lang=en

La Tamborrada
Сан Себастиан
20 януари


Всяка година в полунощ на 20 януари целият град Сан Себастиан се събира на централния си площад, за да приветства издигането на флага на 24-часовия фестивал. Всички се обличат в дрехи на готвачи и войници от 18 век и огранизират грандиозно шествие под ритмите на стотици барабанисти. Празникът е известен като най-шумният в Испания и е такъв до полунощ на следващия ден.
Tamborrada отдава почит на кулинарната традиция и слава на града си. Предлагат се прекрасни и най-различни възможности за всеки джоб - да обикаляте и да се отбивате за хапване или за сериозни дегустации на едно от най-вкусните места на света.

http://www.sansebastianturismo.com/es/



Фестивал на бирата
Брюж
4-5 февруари


Фестивалът започва през 2007 г. Оттогава, вече десет години, се утвърди като едно от най-сериозните сред белгийските бирени събития. Тук се намирате сред 70 пивоварни и сред море от над 300 бири. А, също, заедно с още поне 200 000 почитатели на бирата, както и на великолепието на града.
http://www.brugsbierfestival.be/en/home-230.html

Share Tweet Pin it Share

Реклама »