С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

ЕС започва мащабна програма за храната в училищата

Бакхус
28 Юни 2017, 16:25
Share Tweet Pin it Share

ЕС даде зелена светлина на новата си програма, която подпомага разходите за училищна храна и субсидира купуването на местни плодове и зеленчуци, както и пълноценното и здравословно хранене.

Биопродуктите ще получат 75 процента субсидии, а конвенционалните - 65. Всяка страна-членка сама ще преценява кои продукти ще се покриват от субсидиите, като ще се изхожда от принципа за местно производство, сезонност, разнообразие, достъпност. Крайната цел е също така да се подкрепя устойчивото земеделие.
Финландия е първата страна в света, която предлага безплатен училищен обяд. Прави това от 1943 г.
До сега ЕС субсидираше само млечните продукти. В случая с Финландия това доведе до масово недоволство, след като се оказа, че субсидията отива в най-голямата компания за млечни продукти в страната, Valio.
Сега се очаква училищният обяд да стане много по-балансиран и разнообразен.

Новата схема има и образователен елемент, в който децата трябва да бъдат запознати със земеделието, биопроизводството, разхищението на храна и т.н.
Бюджетът на програмата е 250 милиона евро за учебната 2017-18 година, от които 150 милиона са за плодове и зеленчуци и 100 милиона - за млечни продукти и образование.
На България се падат 2 677 109 евро за плодове и зеленчуци, и 1 167 367 за млечни продукти.

Share Tweet Pin it Share
1 Коментар
 • Profile preview
  gost22
  09, 50, 29 Юни 2017, 09:50

  Само да ми обясните как ще има биодомати местно производство в училищното меню. Нещо не мога да намеря пресечната точка във времето на българския доматен сезон и учебната година.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...

  ! Оценка
      +2

Реклама »