С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Годината на ресторантите

Бакхус
04 Януари 2021, 09:00
Share Tweet Pin it Share

Recovery hub - буквално преведено от английски - "център за възстановяване". За ресторанти. Освен център има и годишна среща на високо равнище за възстановяването (recovery summit). Има и фонд, който за няколко месеца до септември е събрал над 1,2 млн. долара, поне половината от които са за директни грантове за независими ресторанти и барове.

Годината е 2020. И причините са ясни.

Споменатите инициативи за подпомагане на индустрията са на организаторите на конкурса за най-добрите ресторанти в света (The World's 50 Best Restaurants). Те отложиха изданието и събитието, свързано с него за юни 2021 г. Усилията им за подкрепа на засегнатия тежко от корона кризата бизнес са в партньорство със S.Pellegrino & Acqua Panna. Популярната газирана вода е подкрепила и темата "Храната среща надеждата" с позитивни истории за промени на заведения и моделите им по света през 2020 г.

S.Pellegrino & Acqua Panna са вече дългогодишен партньор и на конкурса на "Бакхус" за ресторант на годината. И неговото издание беше отложено заради пандемията, но от март за ноември. Победителите бяха обявени на 13 ноември, а традиционната специална галавечеря - отложена за 2021 г., ще бъде по повод следващото издание на конкурса. На 9 декември 2020 г. наградите се връчват на различен формат събитие, в което победителите ще готвят и ще има и онлайн излъчване.

Решението на организаторите да не бъде пропуснато издание, а да бъдат отличени ресторантите, е част от мисията на "Бакхус" за подкрепа и развитие на гурме културата. А тя е още по-важна в най-трудните моменти. 2020 е от тях.

Финалът на конкурса е повод да се говори за добрите ресторанти, историите им да бъдат разказани, да "чуем" главните готвачи извън кухнята, тези места да бъдат подкрепени от лоялните си гости и да бъдат открити от нови клиенти. Така както те изберат - с посещение на място (в България това е възможно през есенно-зимните месеци, като има мерки за хигиена и затваряне в 23:30 часа) или с поръчка на храна (каквато вече предлагат и ресторантите от висок клас).

Селектирането в листата на номинираните в конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino 2020" е първото постижение. Победата е следващото.

Третото ще е и през следващата година ресторантите да са в състезанието. Това всъщност ще бъде и най-важното постижение - преминаването през корона кризата и възможността догодина по това време шеф-готвачите да се вълнуват как гостите приемат новите зимни предложения в менюто и да са претоварени от резервации за дни напред. Сигурни сме, че няма да се оплакват.

Както прочетохте на първа страница, този брой е посветен на героите в "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino 2020".

Ето и обобщение как беше организиран конкурсът.

Кога:

По традиция "Бакхус" връчва в началото на годината наградите за ресторантите за предходната (през март 2019 г. бяха отличени заведенията за 2018 г.). В тази особена година обаче беше взето решение да бъде обединено оценяването на ресторантите за 2019 и 2020 г. (до есента). Наградите се връчват под името "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino 2020".

Как:

Ресторантите първо преминават предварителна селекция. Тя започна още в края на 2019 и продължи в началото на 2020 г. След това те бяха финално журирани през есента на тази година.

Във финалната селекция всеки ресторант беше оценен през специално разработена анкета с 20 критерия и някои допълнителни показатели спрямо категориите.

Още от първото издание на конкурса през 2001 г. големите критерии са качество на храната, авторски почерк и креативност, меню и винена листа, обстановката, обслужването.

Всеки от тях има допълнителни позиции, по които членовете на журито пишат точки. Сред тях са от пресни продукти, концепция на менюто, вегетариански опции, дори звуков фон, стил на ресторанта - до санитарни помещения и маркетинг инструментите (като сайта).

Кой

Журито на конкурса по традиция включва професионалисти от винения и ресторантьорския бизнес, кулинарни журналисти и гурме ценители с опит.

Няколко членове на журито са постоянни от години и "Бакхус" ги пази анонимни.

Тази година в журито бяха поканени и гостуващи членове с различен опит, но също със сериозно отношение и разбиране за гурме културата - собственикът на заведенията Spaghetti Kitchen Любомир Василев, мениджърът на Mastercard България, подкрепяща различни инициативи, свързани с добрата храна, Ваня Манова и дипломираната в два профила от Le Cordon Bleu London - готварство и сладкарство, Силвина Пантелеева.

По традиция през последните години - наградата за "Винена листа и напитки" се селектира и се връчва от партньора Divino. Всичко за категорията с напитките на стр. 48.

Коментар на Емил Коралов, създател и издател на DiVino и DiVino.bg за конкурса - на стр (като член на журито на конкурса Емил Коралов не е гласувал за ресторант Andre, тъй като от средата на 2020 г. има общ проект с Андре Токев - бел. ред.).

Нови категории

Заради периода на конкурса и особеностите на 2020 - категория "Дебют" не беше разглеждана. Но конкурсът добави две нови:

- "Екзотична кухня" - оценка за наложилите се вече ресторанти в този сегмент и провокация, че все още има ниши в него.

- "Устойчив ресторант" - признание за местата, които са отворили преди поне 10 години и успяват да запазят постоянно високо нивото и качеството си.

И изборът на читателите

По традиция читателите гласуваха онлайн за свой фаворит - той се избира сред всички номинирани. А тази година освен основната имаше и допълнителна категория - "Балканска кухня".

Share Tweet Pin it Share

Реклама »