С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Алкохолни войни: САЩ и Европа временно се споразумяха за митата върху вино и уиски

Бакхус
10 Март 2021, 15:29
Share Tweet Pin it Share

Глътка въздух (а по всяка вероятност - и вино) си поемат властите и от двете страни на Атлантическия океан: САЩ временно отмени допълнителните тарифи, които налагаше върху бутилки на някои вина от Франция, Испания и Германия.

ЕС се съгласи да направи същото спрямо продукти, внесени от САЩ, като двустранните действия са стъпка към разрешаване на дългосрочния спор, започнал в сектора на авиацията заради помощите към конкурентните компании Boeing (САЩ) и Airbus (ЕС и предимно Франция).

Бен Анеф, президент на американския алианс за търговия на вино, които лобираха срещу въвеждането на 25% данък върху вноса, коментира:

"Тарифите върху храната и виното от ЕС са опустошителни и нанасят огромни щети върху много ресторанти, търговци, вносители и дистрибутори. Благодарим на администрацията на президента Байдън за това, че ни изслушват и че действат бързо, за да се сложи край на този удар, който сами си нанесохме."

Не закъсня и отговорът от другата страна на Атлантика. От френската търговска федерация (FEVS) приветстваха новината, след като наскоро съобщиха, че тарифите са причинили щети в размери на 400 милиона евро под формата на намален износ от Франция към САЩ.

Президентът на федерацията благодари на преговарящите, но побърза да уточни, че "това е само началото на пътя", и призова френските власти да окажат нужното съдействие, за да могат производителите в страната бързо да се възстановят от намалените обороти.

25-процентовите оскъпявания първоначално засягаха френски, немски, испански и английски тихи вина с нива на алкохол до 14%ABV. В началото на тази година САЩ разшириха продуктите, за които се прилагат тези допълнителни данъци, така че да бъдат включени и тихите вина с по-висок алкохол, както и спиртни напитки на гроздова основа, какъвто е конякът.

  • снимка: Paul Byrne, Unsplash  • снимка: M, Unsplash


Търговската война засегна най-тежко най-високия клас вина от Бургундия, т.е. тези с гранд крю апелация, а американският потребител масово се насочи към местни вина от добри производители от Калифорния (особено шардоне) и Орегон (известен с пино ноар).
Новината за временното споразумение дойде един ден след американското решение да бъдат спрени временно тарифите върху продукти от Великобритания, особено засягащи шотландското скоч уиски.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »