С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Топ 20: Вкусът на улицата - част 1

Бакхус
19 Април 2021, 10:37
Share Tweet Pin it Share

В чест на предстоящия StrEAT Fest ви срещаме с топ 20 на най-емблематичните улични храни, които откриваме в Европа и по света.
Ключът към разбирането на културата и историята на дадено място често се крие в неговата кухня. С напредването на годините туристическите капани растат, съответно и посредствената, прекалено скъпа храна.
Ние вярваме, че усещането за дадено място най-добре се улавя на крак - на обикновения уличен пазар.

А ето и първата порция от 5 култови улични творения - следете ни, защото в следващите седмици ще представим и останалите:

20. Копенхаген, Дания - смореброд
Обикновено свързваме Дания с Ханс Кристиан Андерсен и зловещите му "детски" истории, а не толкова с идеята за улична храна. Всъщност се оказва, че скандинавците са доста навътре по темата: Smørrebrød е сандвич, който се приготвя в скандинавската страна от поколения насам. През XIX век обядът е бил основното ядене за земеделците, които сладко-сладко си похапвали smør (масло) и brød (хляб). Това са и основните съставки - ръжен хляб и масло, а вече добавките зависят от индивидуалния вкус. Най-често се използва сьомга и някакъв вид крем за мазане. На някои места smørrebrød се сервира и като десерт.

За ценителите на добрите сандвичи Bageti ще предлагат песни печива, за да задоволят желанията за емоция, мека отвътре, но с хрупкава коричка отвън. Къде, ако не на StrEAT fest-a.

  • снимка: Unsplash


19. Лисабон, Португалия - бакаляо
Ако се радвате на автентичен дух, примесен с модерна атмосфера, Mercado da Ribeira е вашето място в Лисабон. Пазарът е отворен през 1892 г., а днес представлява еклектично съчетание от малки магазини и над 30 щанда за улична храна. Там ще откриете Bacalão, или риба треска на чист български. Португалия е известна с морската си кухня, но сред най-емблематичните ястия не е прясната риба, а осолената сушена такава.
Преди да се сготви, тя се рехидратира чрез накисване във вода за няколко часа - дори дни - и след това се настъргва или нарязва. Някои хора казват, че има 365 начина за направата на солена треска - по един за всеки ден от годината. Други твърдят, че португалците имат поне 1000 начина за приготвянето й.

Не ви обещаваме конкретно бакаляо по португалски, но мисълта за морето ни отвежда някак естествено към Chilli Hills и изкусителната им саламурика за рибни чорби и всякакви морски изкушения. Царете на лютите чушки от цяла България ще ви очакват с нетърпение на 5 и 6 юни на StrEAT Fest-a.

  • снимка: Nastya Dulhiier, Unsplash



18. Тбилиси, Грузия - хачапури
Грузинците много държат на своята национална кухня и на факта, че повечето ястия, които приготвят, са от регионално отглеждани продукти и животни. Затова и във всеки град в Грузия откриваме някакъв вид уличен пазар за храна. Сега се спираме на главния такъв в столицата Тбилиси - Deserter (дезертьор). Тематично, предвид факта, че възниква по време на гражданската война в страната, когато там основно са се продавали боеприпаси и оръжия. Днес вече можем да намерим по-пацифистки стоки като хачапури например - култова грузинска вкуснотия. Хлебче във формата на лодка, в което се прави джоб и се пълни със сирене, яйца и масло. Съществуват различни видове, но за максимално автентичен вкус търсете хачапури с традиционните грузински сирена Сулгуни и Имеретиан.

Ние страдаме, че все още няма грузински ресторант в София. Апетитът ни за разтапящо се сирене обаче ще бъде безкомпромисно задоволен от L'Instant Cheesy Live Station. На StrEAT fest-a, къде иначе.
  • снимка: Christine Isakzhanova, Unsplash



17. Рим, Италия - поркета
Следващите редове не се препоръчват за хората, които не ядат месо.
Коренът на тази италианска рецепта не е съвсем точен, но още в древни римски времена поркетата се поднася като жертвено блюдо в чест на бог Марс. Днес тя е гордост на цяла Централна Италия, а по съвременните улици на Рим, особено по време на фестивали, концерти и празници, е пълно с така наречените "porchetta men", които предлагат този деликатес-мечта за всеки любител на месото - поркетата се прави от одрано и обезкостено прасе, което след това заедно с кожата се завива с подправки и чесън. Пече се на бавен огън поне 8 часа. Резултатът е изключително крехко месо с богат вкус.

Римска поркета може и да няма на предстоящия фест, но 11 Meats ще се погрижат да угодят и най-заклетия месоман с превъзходното меню, което ви готвят.

  • снимка: Jez Timms, Unsplash



16. Брюксел, Белгия - гофрета
Не е сигурно кой е геният зад удоволствието, наречено гофрета, но самата дума се появява в белгийската литература още през 1604 г. Можем да благодарим на добрия човек на име Уолтър Клеймън, който я популяризира по широкия свят, сервирайки я със сметана и ягоди на изложение в Щатите.
По-пухкавата текстура на белгийските гофрети, в сравнение с американските, се дължи на маята и по-дългото втасване на тестото. Белгийците използват дълбоки гофретници и затова джобчетата, които се образуват накрая, са по-големи. Крайният резултат трябва да е хрупкав отвън и мек отвътре - като почти всяко друго добре направено печиво.

Ако внезапно ви осени вдъхновението да си забъркате гофрети у дома, трябва обезателно да ги залеете с меденето съвършенство, наречено Bulgarian Honey Co. Новият ни любим производител на мед ще има собствен щанд на StrEAT fest-a и ние гарантираме, че до момента не сте срещали по-интересни комбинации от техните...

  • снимка: Ana Azevedo, Unsplash



С гордост подчертаваме, че на петото издание на StrEAT Fest ще имате възможността да вкусите съчетания, които ще са специално приготвени за събитието и ще се предлагат само тогава. Вижте повече тук, а ако сте идвали и преди и просто нямате търпение за аромати и вкусове под юнското слънце, вижте това.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »