Някои казват, не без право, че празниците са време за семейството. Ние обаче с не по-малко увереност твърдим, че те са време и за угощение, за хедонизъм и вкусни манджи. Поканихме главните готвачи на петте победителя в тазгодишното издание на "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino" да ви подарят по една своя рецепта, а какво ще празнувате с нея - Коледа, Нова година, имен ден, рожден ден, кръщене, това оставяме на вас.
П.П. Помолихме ги да са лесни рецепти, които да са подходящи за готвач със средни умения и стандартно оборудвана кухня. Е, всеки има различна интерпретация за лесна рецепта. Но всички знаят какво е вкусно.
"Космос", шеф Владислав Пенов "Ресторант на годината" и "Винена листа и напитки" Космическо синдермьо, 4 порции |
За синдермьото:
600 г вода
225 г масло
300 г зрял овчи кашкавал
150 г царевица за качамак
За мисо маслото:
300 г краве масло
80 г мисо паста
За манатарките:
200 г манатарки, по възможност пресни, нарязани на филийки
40 г олио
30 г масло
Сол и черен пипер на вкус
За декорация:
Чили на конци
-
Космическо синдермьо с манатарки, мисо масло, чили на конци
снимка:
Метод:
- Започваме със синдермьото. В подходяща тенджера запържваме маслото за него на умерена температура, докато спре да се пени, добавяме настъргания овчи кашкавал и го бъркаме, докато се разтопи и започне да се тегли. Добавяме студената вода и царевичното брашно и започваме да бъркаме с дървена лъжица.
- Готвим синдермьото на слаб огън, като бъркаме почти постоянно за 15 - 20 мин. Сместа трябва да стане хомогенна, като внимаваме да не се пресече.
- Изсипваме в подходяща правоъгълна тавичка, за да стане с височина около 2 - 3см.
- Завиваме го със стреч фолио и го оставяме настрана. След като е изстинало, обръщаме тавичката върху дъска и правим 4 равни порции.
- Ред е на мисо маслото: маслото за него го запържваме до кафяво и когато е готово, добавяме мисо пастата и разбъркваме енергично с телена бъркалка. Оставяме настрана.
- В нагорещен тиган изсипваме олиото и нарязаните манатарки. Пържим ги от едната страна до златисто и ги обръщаме от другата. Като станат златисти и от двете страни, добавяме маслото, солта и черния пипер. Оставяме ги настрана.
- Време е да сглобим ястието: плочките синдермьо запичаме на предварително загрят сух тиган и от двете страни до златисто. При нужда ги притопляме във фурната, за да са горещи и отвътре. Поставяме по една плочка в чиния, по 3 супени лъжици мисо масло върху всяка плочка и разпределяме манатарките по равно. Декорираме с чилито на конци и сервираме веднага.
Зимния брой на списание "Баккус" може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Wonderland Desserts & Cocktails, Chilli Hills Farm, Grape Central, La Cave du Moulin, SeeWines, Zoya, Laika.bg, Dabov Specialty Coffee, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.