С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Най-добрият бар в света за 2023 г. е...

Андреа Пунчева
18 Октомври 2023, 15:21
Share Tweet Pin it Share

На церемония в Сингапур обявиха най-добрите барове в света за 2023 г.: престижната класация The world's 50 best bars за първа година отличи с почетното първо място Sips в Барселона.
В топ 5 влизат Connaught Bar в Лондон под №5, четвърти са миналогодишните победители (отново от Барселона) Paradiso, Handshake Speakeasy в Мексико сити е с бронз, а сребърният медал, т.е. номер 2, отива при Double Chicken Please в Ню Йорк.

Няма големи изненади спрямо предишните години - Барселона в последното поне десетилетие е водеща гастрономическа сила, което се вижда и при ресторантите в наградите The world's 50 best restaurants, както и при конкурентния в известен смисъл гид Michelin, които отличава редовно приноса на Каталуния.

  • Paradiso, Барселона

    Paradiso, Барселона


  • Пред Paradiso, Барселона

    Пред Paradiso, Барселона



Другият испански бар в челната десетка е Paradiso, който в последните години винаги има място там и който до вчера бе действащият шампион под номер 1 за 2022 г. Всъщност, това са и единствените два испански участника, отличени сред 50-те, но затова пък влизат в най-високите позиции.

За най-доброто, което може да предложи Лондон, също обикновено има неформално запазени 2-3 места в челната десетка. Преди 2 години Connaught (който предлага уникално по рода си преживяване, ако си поръчате мартини, предлагайки ви негова вариация според вкуса ви) беше големият победител, днес е пети.

  • Connaught bar, Лондон

    Connaught bar, Лондон


  • Tayer & Elementary, Лондон

    Tayer & Elementary, Лондон



Освен него от британската столица са отличени и Tayer + Elementary, където предлагат и хапване и на фона на обстановката в повечето други барове са лежерни, като заведението извиква асоциация по-скоро със закусвалня, отколкото с елегантен бар.. Между 11 и 50-о място има още 3 заведения от Лондон.

Не особено изненадващо е, че Double Chicken Please в Ню Йорк, който през пролетта организаторите обявиха за най-добрия в Северна Америка в регионалната версия на класацията, попада и в световния топ 5. Интересното, когато го посещавате (освен опашката, за да влезете), е, че той има две части: предна, в която има по-ограничен набор от коктейли, които се сервират подобно на наливна бира, т.е. от машина, а за задната част опашката е още по-голяма и там вече се предлага и меню с коктейли, които се майсторят на момента.

Ню Йорк има общо 3 отличени бара, ветеранът Katana Kitten (където според опита на "Бакхус" поне обслужването беше по-добро от това в Double Chicken!) e спаднал, уви, до номер 27 спрямо 9 през 2022 г.

Все по-разноцветен става списъкът и през последните години наблюдаваме повече попълнения от малко познати у нас места като например настоящия номер 9 от гр. Картахена в Колумбия.

За голяма радост забелязваме, че Himkok в Осло е номер 10. С тях имаме лична история и ползваме случая да я припомним: двама техни бармани - Пиер и Аманда - бяха в България тази пролет в България и гостуваха в софийския бар 5L Speakeasy с тейкоувър, а екипът ни се срещна с тях. Интервюто четете тук.

  • Пиерсандро и Аманда от бар Himkok в Осло по време на гостуването им в 5L Speakeasy в София през април

    Пиерсандро и Аманда от бар Himkok в Осло по време на гостуването им в 5L Speakeasy в София през април



И като говорим за българската нишка: най-близките до България участници в списъка с 50-те са два бара в Атина - Baba Au Rum е на 25-о място, като техният основател Танос Прунарус също беше в България по покана на 5L Speakeasy Bar за рождения им ден през 2022 г., когато се срещнахме и разговаряхме с него. Отново в Атина е The Clumsies, номер 47.

Мексико сити е един от градовете, които имат по няколко отличени сред 50-те, Сингапур само затвърждава репутацията си на отлична гастрономическа дестинация, похвалени са по няколко бара и в Буенос Айрес, Хонконг и Токио.

Бар в България засега още не е влизал в списъка с 50-те най-добри, но пък миналата есен "Спутник" беше отличен като единствения нашенец във 50 best Discovery (което условно можем да сравним с Bib Gourmand на Michelin, т.е. места, които си струват и които организаторите следят... до го наречем "чакалня" за основната класация).
Топ 10 на най-добрите барове

А ако искате да разгледате пълния списък с 50-те най-добри бара в света, вижте тук.

1. Sips (Барселона, Испания)
2. Double Chicken Please (Ню Йорк, САЩ)
3. Handshake Speakeasy (Мексико сити, Мексико)
4. Paradiso (Барселона, Испания)
5. Connaught (Лондон, Великобритания)
6. Little Red Door (Париж, Франция)
7. Licoreria Limantour (Мексико сити, Мексико)
8. Tayer + Elementary (Лондон, Великобритания)
9. Alquimico (Картахена де Индиас, Колумбия)
10. Himkok (Осло, Норвегия)

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  бар, класация, коктейл, награди

Реклама »