С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

280 години великолепие в 48 пенливи часа

София Павлова
21 Ноември 2023, 13:44
Share Tweet Pin it Share

Пълния разказ очаквайте в предстоящия коледен брой на сп. Бакхус, който излиза на 22 декември.

Можем само да предполагаме как се е веселила пиещата шампанско общност през 1743 г., но за 2023 можем да обобщим категорично и с едно-единствено наречие - епично.

Има два вида рождени дни - тези на Moët & Chandon и тези на всички останали. За радост в нашата поща открихме покана за първото и позовавайки се на спомени от миналия декември, знаехме, че предстои нещо грандиозно. Очакванията ни бяха не само оправдани, ами и тотално надминати, започвайки от кабаре шоу първата вечер, през изненадваща работилница на втория ден и завършвайки с прекрасна вечеря в единствения в Сърбия ресторант, член на JRE, който е и съвсем реален претендент за звезда Michelin. Всичко това бе придружено от завидно количество балончета Moët, сред които две подбрани реколти.
Ден първи: неслучайно сряда е малкият петък
Сряда, 15 ноември, следобед. Пристигаме в Белград. Имаме няколко часа да отдъхнем (и добре че), защото после следва да облечем блестящи (дрескод: spark the night) одежди и да преживеем единственото по рода си за сръбската столица кабаре шоу, докато вдигаме безспирни наздравици. Lafayette Cuisine Cabaret Club се намира в т.нар. Beton Hala (бетонна зала), огромна постройка на брега на река Сава, която в момента помещава едни от най-популярните заведения в Белград. Lafayette представлява впечатляващо съчетание между ресторант, бар и нощен клуб. Тук може да вечеряте и едновременно с това да гледате зрелищните изпълнения на акробати, певци, танцьори и актьори. Ние направихме точно това до малките часове на нощта, което опропасти всякакви планове за ранно ставане на следващата сутрин. Заслужаваше си.




Един от акцентите на вечерта беше моментът, в който дегустирахме изключителната Grand Vintage 2004 на Moët & Chandon в размер Jeroboam (3 л, двоен магнум). Съвсем подобаващ начин да се отбележи трицифрена годишнина - с лимитирано шампанско, произведено само в 280 бутилки, отлежавало повече от 15 години в избата, преди да излезе на пазара.


  • Тед Лелeкас, посланик на марката за Централна и Южна Европа

    Тед Лелeкас, посланик на марката за Централна и Южна Европа



"В продължение на почти 3 века Moët & Chandon е предпочитаното шампанско за отбелязване на значими събития както в исторически, така и в личен аспект. Тази вечер беше значимо събитие както за Къщата, така и за целия регион на Централна Европа. Имахме невероятната възможност да отпразнуваме 280-годишнината на марката в Белград, като обединим нашите партньори, колеги, приятели и уважавани членове на Moët Society, общност от избрани влиятелни лица, които споделят ценностите на бранда - величие, щедрост и елегантност.", каза в края на вечерта Нора Сегеди, бранд мениджър на Moët Hennessy за Централна Европа.

Ден втори: Брокат и суши, а за гурме финал - Salon 1905
Следващият ден ни отведе най-напред в бутиковия хотел Hanami, където знаехме, че ще участваме в работилница, но нямахме идея каква точно. Посрещнаха ни в съблазнителния суши ресторант на хотела, защото едно от по-малко известните успешни съчетания на шампанско е именно с японското ястие. Усещането? Също толкова вълнуващо, колкото коприна върху изящна кожа... оказа се, че сме там за възможно най-хедонистичния час по труд и техника - всеки от нас имаше за задача да декорира собствена бутилка Moët Brut Imperial с разпръснатите върху масите всевъзможни блещукащи украшения.




Украсихме бутилките и се насочихме към красиво подредените всевъзможни видове суши. Фантастично вкусно!



След кратка следобедна дрямка беше време отново да сменим тоалетите (дрескод: cocktail chic), за да поставим пищен финал на този двудневен рожден ден. Salon 1905 се намира в култовата "Београдска задруга", често наричана една от най-красивите сгради в сръбскаата столица. В тази приказна атмосфера ни поднесоха 4-степенно меню, съчетано със съответната чаша Moët & Chandon. Тук поставяме онлайн точката на това брилянтно празненство, а всичко останало ще прочетете, когато разгърнете страниците на празничния ни брой през декември.



Благодарим сърдечно на Moët & Chandon за това паметно преживяване.
#toastwithmoet

Share Tweet Pin it Share

Реклама »