С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Дами хранят: шеф Анет Таих и емблематичният френски финес

София Павлова
02 Февруари 2024, 10:09
Share Tweet Pin it Share

Тя е първият жена готвач във Франция, която става член на JRE от създаването на асоциацията през 1974 г. и е първият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".

Анет Таих е от германско-славянски произход, израства в различни кътчета по света, където открива влечението си към гастрономията, етичните продукти и кулинарното разнообразие. След години по широкия свят, Анет решава да отвори ресторант BK в малкото френско село Монтаняк, където залага на изключителни продукти, предимно месо и риба, с нисък въглероден отпечатък и винаги в унисон с околната среда. Анет е отличена от множество кулинарни гидове, а иновативният ѝ, но и екосъобразен подход, успешно вдъхновява редица прохождащи готвачи да усъвършенстват кулинарните си практики в името на устойчивата гастрономия.

На церемонията по връчване на наградите "Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" и придружаващата я галавечеря шеф Анет Таих ще приготви първото предястие от 5-степенното меню.

Шеф Таих, Вашата чиния е първата в 5-степенното меню на галавечерята. В нея ще включите карфиол и хайвер. Каква е идеята Ви и какво да очакват гостите?
Заложила съм на нещо много деликатно, елегантно и френско. Много ми харесва подходът за създаване на храна със сладкарски техники, както и работата с карфиол. Това е крайно любопитен и здравословен зеленчук, който може да се използва варен, суров, печен, сушен - продукт без никакви ограничения. Това всъщност е сред най-любимите ми зеленчуци, които ям, където и да се намирам по света. Винаги има толкова много разлики във вкуса, формите, цветовете.. колкото до моята чиния - нека оставим елементът на изненада.

С този елегантен подход ястието естествено се вписва в концепцията "Дами хранят", каквато е темата на галавечерята. Какво означават тези думи лично за Вас?
Духът на общата страст и споделянето на кулинарни моменти без граници е един от любимите ми моменти като шеф-готвач. Създаването на тази магия заедно с други жени професионалисти ме кара да се гордея безкрайно, че съм част от това така важно събитие за гастрономическата сцена в България. Жената готвач има различен подход към продуктите и ястията. Повечето от нас имат висока кулинарна чувствителност и крайната ни цел обикновено е да предизвикаме запомняща се емоция, а не непременно внимание и търсене на медийни изяви. Затова "Дами хранят" е красива възможност да бъде дадена видимост и признание на дамския почерк в кухнята.

Кой е любимият Ви предмет в собствената Ви кухня?
Уредите ми за сухо зреене и сушене на риба и месо! Това е изключително ценна помощ в постигането на завършен вкус на толкова много ястия.

Кухнята на коя държава Ви кара винаги да огладнявате?
В интерес на истината нямам любими дестинации за хранене, културното и териториално многообразие на различните страни позволява да откривам толкова много нови продукти и стилове на готвене по целия свят.. Всяка територия има свой уникален вкус.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »