С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Дами хранят: балканска рапсодия, поднесена от шеф Сабина Реповж

София Павлова
21 Февруари 2024, 13:43
Share Tweet Pin it Share

Тя е съсобственик и главен готвач в словенския ресторант Gostilna Repovž, носител на зелена звезда Michelin и е четвъртият готвач на церемонията "Ресторант на годината 2023 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino".

Зелената звезда се присъжда на ресторанти, заемащи челни позиции в индустрията по отношение на устойчивите практики. Вниманието към етичните и екологични стандарти е сериозно, работи се предимно с местни производители и доставчици, отпадъците от кухнята се свеждат до минимум, а кулинарните постижения са в здравословен баланс с околната среда. В Gostilna Repovž шеф Реповж твори в кухнята, докато съпругът ѝ и сомелиер Грега, е отговорен за блестящия и награждаван винен лист, домашните алкохолни и безалкохолни коктейли.

Шеф Реповж, Вашата чиния е четвъртата в 5-степенното меню на галавечерята. Ще приготвите лимецов дъмплинг с черен пудинг и кореноплодни зеленчуци. Каква е идеята Ви и какво да очакват гостите?
По това време на годината в Словения са особено популярни всички видове черни колбаси, а зеленчуците в ястието ги отглеждаме и в собствената ни органична ферма, в която виреят всякакви най-чудни съкровища. Моята философия за храната се корени в това чинията да е пряко отражение на всичко, което ни заобикаля в природата. Обичам да бера различни видове диворастящи билки, които намирам по поляните и в гората около ресторанта. За галавечерята ще донеса от нашето собствено лимецово брашно. Надявам се, че ще успея да предам на всички гости частица от характерните за нашата кухня вкусове.

По какъв начин смятате, че Вашето ястие се вписва в концепцията "Дами хранят", каквато е темата на галавечерята. Какво означават тези думи лично за Вас?
Използването на черен пудинг (кървавица) в менюто за събитие, посветено на жените в кулинарното изкуство, навярно изглежда съвсем нетипично. Намерението ми обаче е да провокирам размисъл и дискусия, като избера ястие, което предизвиква нормите и празнува гастрономическото разнообразие. Въпреки че може да се отклонява от традиционния етикет, включването на кървавица отваря вратата за изследване на различни кулинарни традиции и обогатяване на изживяването за всички гости.

Кой е любимият предмет във Вашата лична кухня, без който не бихте могли да останете?
Пинсети! Съвсем в началото ми беше трудно и не обичах да си служа с тях, но сега вече съм съвсем изгубена без чифт пинсети.

Кухнята на коя държава Ви кара винаги да огладнявате рязко?
Истанбул, защото е наистина голям град със смесица от толкова много различни култури. Харесвам целия градски ритъм, богатството на уличната храна. Обичам и южната част на Италия, но не мога да пропусна и Банкок - наистина хубав, вкусен интересен и див по някакъв начин.

Share Tweet Pin it Share

Реклама »