С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Фестивалният календар на късното лято: кулинарни пътувания из България

Ния Петрова
04 Август 2025, 12:34
Share Tweet Pin it Share

Ако август и септември имат вкус, то той е смесица от домати, прясно сирене, рибена чорба и дълго пазени семейни рецепти. До края на лятото малки български села и градове ще се превърнат в сцени на кулинарни фестивали, които събират местни производители, занаятчии и любители на автентичната храна.

16 август - Банатски вкусотии в Асеново



Четиринадесетото издание на "Банатски вкусотии - традициите на моето село" ще напълни площада на с. Асеново, община Никопол, с аромати на прясно изпечен хляб, домашни сирена и мед. Освен изложби и базари на местни продукти, посетителите могат да видят демонстрации на приготвяне на традиционни банатски храни и да дегустират от кухня, която рядко излиза извън този регион. Очакват се над 200 изложители - кулинари, производители и фолклорни групи.

23 август - Празник на плодородието в Чилнов



В с. Чилнов, община Две могили, ще се проведе шестото издание на празника, посветен на кулинарните традиции и земеделското богатство на региона. Освен изложби и дегустации, на площада ще има демонстрации на живо - от местни обредни хлябове до млечни продукти и мед.

30 август - Фестивал на рибената чорба в Попина



На брега на Дунав, в с. Попина, се провежда третото издание на фестивала, посветен на рибената чорба - символ на рибарските общности в региона. Освен майстори на чорбата, ще има "улица на домашните деликатеси" - мезета, сладкиши, пчелни продукти, вина и ракии, както и щандове на местни занаятчии.

6 септември - Кулинарното наследство на Тракия в Ивайловград



В защитена местност "Дупката" край Ивайловград, за единадесета година фестивалът събира кулинарното наследство на България, Гърция, Турция и дори Франция. Посетителите ще могат да опитат всичко - от топла баница и прясно избито масло до редки рецепти, които оживяват само за този ден.

7 септември - Турлашка кухня в Салаш



Второто издание на международния фестивал в с. Салаш, Белоградчишко, е посветено на турлашката кухня - уникална смесица от български и сръбски влияния. Сред ястията, които ще се приготвят и дегустират на място, са бел муж, турлашка баница, гньетени чушки с боб и претъркан боб със сушени чушки.



7 септември - Празник на крутмача в с. Крепост



В димитровградското село Крепост ще откриете вкус, който почти е изчезнал от масовата кухня - крутмачът. Този млечен продукт със солено-кисел вкус, известен още като катък, се прави от овче мляко и зрее в буркани или глинени съдове. По време на празника може да научите как се приготвя и да опитате домашни сирена в делви и кратунки, представени от местни майстори и гостуващи експерти.

12-14 септември - Куртово Конаре Фест



Село Куртово Конаре ще се превърне в арена на тридневен празник на местните храни и традиции. Лютеницата е централна тема, но фестивалът включва и музика, занаяти, работилници и конкурси - от онези събития, които събират цялото село на площада.




20 септември - Празник на домашните сирена в Черни Вит



Фестивалът в с. Черни Вит е посветен на традиционните български сирена, включително и на зеленото сирене - уникален продукт за региона. Освен дегустации, гостите могат да се включат в демонстрации, да опитат сирена от малки мандри и да чуят лекции за научните изследвания върху млечните продукти и тяхното съхранение.



През последните години локалните кулинарни фестивали се превърнаха в нещо повече от сезонни празници - те са инструмент за съхраняване на традициите, за връщане на интереса към малките производители и дори за развитие на кулинарен туризъм извън големите градове. Банатските вкусотии, турлашката кухня, крутмачът или зеленото сирене от Черни Вит показват, че регионалната храна не просто оцелява - тя намира нова публика и нови начини да бъде разказана. И това вероятно е най-добрата новина за българската кулинарна карта.


Share Tweet Pin it Share

Реклама »