С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

Първо снимам, после - яжте

Бакхус
20 Януари 2021, 21:26
Share Tweet Pin it Share

"Първо снимам, после ям" е популярна шега на маса, когато поне един или няколко души вадят телефоните си при пристигането на чиниите и преди да опитат, правят кадри - най-често за Инстаграм. Ако на масата са фууд блогъри или инфлуенсъри, опитването на храната може да се отложи доста, защото те вадят специално портативно осветление, приглушават светлината от фенерчето на телефона със салфетки, разместват цялата маса и т.н. Но освен за почитателите на добрата храна Инстаграм вече е неизбежен и за представянето на готвачи и ресторанти, които популяризират работата си и достигат до много повече хора, отколкото някога биха могли да опитат храната им.

Многократно спечелилият титлата "най-добър ресторант на света" "Нома" в Копенхаген например има над 777 000 последователи. Победителят за 2019 г. - "Миразюр", вече има над 220 хиляди. Освен снимки на красива, добре подредена храна, на екзотични продукти, понякога на рецепти профилите помагат и за популяризиране на услугите в трудната година на корона кризата, когато на всички се наложи да бъдат по-креативни и да заздравят връзката с гостите си. Или с почитателите си - без да е пресилено в този случай.

Краси Генова направи селекция без претенция за изчерпателност на някой от известните и интересни профили на готвачи от цял свят в Инстаграм.

  • снимка: www.instagram.com/maurocolagreco - личен профил www.instagram.com/restaurantmirazur/


Мауро Колагреко
Един италиано-аржентинец във Франция и три звезди"Мишлен", разбира се
Мауро Колагреко (44-годишен) е роден в Аржентина страстен италианец с особено отношение към добрата храна, добрите пътешествия и добрите учители. Таланта си в от котюра на кулинарията надгражда благодарение на няколкото големи школи по пътя - първата голяма е срещата с великана в бранша Бернар Лоазо, който се самоубива, за да избегне ужаса да преживее отнемането на една от звездите "Мишлен". Следват стажове и работа с Ален Дюкас и Ален Пасар, както и упорита работа в някои от най-добрите ресторанти в Пекин, Париж, Макао, Хонконг, докато преди повече от 14 години не отваря вратите на собствения си ресторант Mirazur във френската провинция. Именно той му донася голямата слава и третата звезда "Мишлен" през 2019 г. Противно на очакванията, шеф Мауро не допуска френско и италианско влияние в кухнята си, а се доверява само и единствено на своя инстинкт да запази стила си неангажиран от традиционни кулинарни влияния. Най-верният му съветник е съпругата му Джулия.
Последователите му в Инстаграм са над 219 000 (в личния му профил, над 227 хил. - на ресторанта) и определят стила му като "креативен, необикновено и много цветен".
https://www.instagram.com/maurocolagreco - личен профил
https://www.instagram.com/restaurantmirazur/

  • снимка: ww.instagram.com/antonio.bachour/


Антонио Бачур
Съблазняващият със сладкиши
45-годишният американец от пуерторикански произход може да съблазни всяко небце с майсторските си сладкиши. При това го прави, разчитайки единствено и само на простите вкусове - кисело мляко, бадемова торта или шоколадов трюфел. Майстор-сладкар със завидна практика и способности да предизвиква останалите, но най-напред като всеки уважаващ себе си професионалист собствената си еволюция, Антонио Бачур е завършил прочутото френско сладкарско училище Valrhona с традиции от десетилетия в сладкарската професия. Единственото, което е особено опасно в Инстаграм профила на Бачур, е, че води до пристрастяване. Последователите му са над 1 млн.
https://www.instagram.com/antonio.bachour/

  • снимка: www.instagram.com/karim.bourgi/


Карим Бурги
Най-вкусният сладолед в света... и на снимка

Роденият в Сенегал френски майстор на сладкарски изделия и сладолед Карим Бурги е основният виновник ресторантите в Бейрут, Дубай и Париж да предлагат и да сервират най-вкусния сладолед в света. Започва кариерата си в прочутия La Cigale в Бейрут, а в настоящия момент определя менюто, вкусовете и висшия кулинарен пилотаж в ресторантите от веригата Al Mana в Дубай. С изящно чувство за хумор в публикациите си в Инстаграм Карим Бурги балансира между премереното споделяне на сладкарски тайни и вкусни истории. Над 500 000 почитатели очакват ежедневната си доза с нетърпение всеки ден и въпреки многобройните си ангажименти топ сладкарят не пропуска виртуалните си срещи с почитателите си.
https://www.instagram.com/karim.bourgi/

  • снимка: www.instagram.com/nusr_et


Нюсрет Гьокче
Най-известното поръсване със сол в света

Рекордьорът сред готвачите в Инстаграм с над 30 милиона последователи e любимецът на Леонардо ди Каприо, Риана и Наоми Кембъл. С физика на фламенко танцьор, Нюсрет се прочу с вкусните си стекове, които осолява по особено атрактивен начин пред клиентите си във веригата ресторанти, които носят неговото име. Жестът му с поръсването на сол се превърна в мемета и стикери в социалните мрежи. Напуска училище, за да започне работа при топ месар в покрайнините на Истанбул, за да сбъдне мечтата си - да бъде готвач. Успява и днес вече е истинска звезда. Милионите му последователи са готови на всичко, за да надникнат не само в кухнята, но и отвъд завесата на личния му живот. Скандален, провокативен и необикновен, 37-годишният властелин на месото се забавлява с отношението си към кулинарните критици, с отрицателните коментари, свързани най-вече с хигиената на работното му място, и с броя на звездните си клиенти. На нито едно от споменатите три не обръща сериозно внимание, защото най-важната връзка в живота му е тази с месото.
https://www.instagram.com/nusr_et

  • снимка: https://www.instagram.com/diningwithflynn https://www.instagram.com/gem.nyc/


Флин МакГари
Бижу от един калифорниец в Ню Йорк

Казват, че калифорниецът Флин Макгари готви от 10-годишен, при това го прави с голям успех още оттогава. Последователите му, които го наричат "Джъстин Бийбър в кухнята" (а той представя себе си като "бивш тийн готвач"), са категорични, че това е самата истина, помнят как едва 12-годишен отваря вратите на първия си поп ъп ресторант "Еурека", който се превръща в истинска сензация от първия си работен ден. На 16 години сменя посоката и кухнята и от Западното крайбрежие се настанява удобно на Източното. Няколко месеца преди да се сдобие с шофьорска книжка, Флин е вече горд собственик на ресторант и в работния му план стои публикуване на автобиография. Тя също става факт през 2014 г., когато почитателите му разбират, че кулинарните му влияния са Даниел Хъм, Рене Реджепи и Томас Келър. Заради пандемията през 2020 нюйоркското му "БИЖУ" (Gem) беше затворено за известно време, но преди това резервациите се правеха с няколко месеца напред. Обстановката е обикновена, а вкусът - необикновен. Като самият Фин. В Инстаграм го следват над 180 000.
https://www.instagram.com/diningwithflynn
https://www.instagram.com/gem.nyc/

  • снимка: www.instagram.com/rchaneton/


Рикардо Шанетон
"Симфониите са моите кулинарни изкушения"

Публикациите му в Инстаграм може да определите като абстрактни картини. Венецуелският готвач, който в живота си преди кулинарията искал да стане доктор, за да зарадва баща си, днес е едно от най-обсъжданите имена в бранша. 32-годишният майстор, който владее вкусовете в централната част на Хонконг благодарение на прочутия си ресторант "Моно" е наследил таланта на дядо си, емигрант от Колумбия. За да промени курса на съдбата му и да изкорени у него желанието да стане готвач, баща му настоятелно моли свой приятел да го вземе на работа през лятото в своята пицария, за да види, че с готвене няма да може да живее. Дефектът става ефект обаче, защото за краткия летен стаж, по време на който експериментира с вкусове и традиции по отношение на пиците, Роберто разбира, че детските му спомени оживяват в рецепти. И това прави хората да бъдат щастливи с творенията му. Определя работата си така: "Аз съм шефът на оркестъра, а симфониите са моите кулинарни изкушения!" Последователите му са над 10 000.
https://www.instagram.com/rchaneton/

  • снимка: www.instagram.com/kimbalmusk/


Кимбал Мъск
Да, братът на Илън модернизира вкусове

"Каубоят в кулинарията" е интересно противоречие между минало и бъдеще. Има защо - фамилното му име показва роднинската му връзка с визионера Илън Мъск. По-малкият му брат е заразен със същия авантюристичен дух, но го прилага само в кухнята на своите ресторанти - собственик е на верига такива, обединени под шапката Kitchen Restaurant Group. Подхожда смело и без комплекси с модернизирането на вкусовете - като например този с карамелизиран карфиол. Гордее се, че е собственик на най-добре обзаведената кухня с всички възможни технически постижения, защото вярва, че това е бъдещето. Подобно на големия си брат работи с размах и без да пести пари. Представя се като предприемач в сферата на храната. Последователите му са над 100 000.
https://www.instagram.com/kimbalmusk/

  • снимка: www.instagram.com/molantz/


Моран Табиб - Зада
Шоколадовият артист

Още един сладкар. Зада определено притежава дарбата да управлява небцето ви с такава лекота, че съвсем неблагородно ѝ завиждат по-голяма част от мъжете във висшия пилотаж на сладкарството. Родената в Израел Моран притежава дарбата да превръща в шоколад всичко, до което се докосне, затова я определят като "шоколадов артист". Профилът ѝ в Инстаграм е изкушение, което тя обновява редовно нови и нови постижения в кухнята. Определено поет в престилка, защото нито едно от нейните творения не носи обикновено име. И как би могло - всички до едно приличат на приказни герои, каквато е и самата Моран. Последователите ѝ са над 12 хиляди, а шоколадова торта може да бъде представена с цитат от майка Тереза.
https://www.instagram.com/molantz/

  • снимка: www.instagram.com/david_zilber


Дейвид Зилбър
Гид в тайните на ферментацията

Ако кухнята може да изглежда като лаборатория, то значи това работно място принадлежи на Дейвид Зилбър. Екзотичен, ексцентричен, емоционален - трите състояния, които определят най-точно "химика" в кухнята. Той работеше в един от най-прочутите ресторанти в света - "НОМА" с две звезди "Мишлен" в сърцето на Копенхаген. Там отговаряше официално за ферментацията в кухнята и издаде и книга, свързана с нея. В Инстаграм (почти 100 хиляди последователи) използва профила си, за да споделя всякакви истории - кулинарни постижения, научни теми, модни предпочитания.
https://www.instagram.com/david_zilber

  • снимка: www.instagram.com/emma._bengtsson


Ема Бенгтсон
Шефка в кухнята

Северна кухня с две звезди "Мишлен" - това не се е случвало, преди да се появи шведката Ема Бенгстон, която превърна своя нюйоркски ресторант Aquavit в оазис на доброто поведение, вкус и незабравима храна. Във всичките си интервюта блондинката признава, че не понася мачизма в кухнята, крясъците и нецензурните думи. "Много по-лесно се работи с жени, те нямат нужда да показват или доказват мускулите си и обикновено в кухнята търсят разнообразие, забавление и добри резултати!" Над 17 хиляди последователи - използва профила си, за да представя работата си.
https://www.instagram.com/emma._bengtsson

  • снимка: www.instagram.com/futurecuisine_ bylaurenwildbolz/


Лорън Вилдболц
Веган приятел

Бивш модел, с обещаваща преди години кариера на модния подиум, родената в Цюрих, в семейството на прочут фотограф Лорън Вилдболц, пробива в кулинарната индустрия уж на шега. Първо, като публикува любимите си веган рецепти, а после, когато и двете ѝ книги със споделени вкусотии - "Веган" и "Приятели", стават тотален хит, отваря врати на непретенциозен ресторант. Бизнесът не ѝ потръгва така добре, продава ресторанта на голяма търговска верига и инвестира спечеленото в компания за веган кетъринг. Вярва, че всеки има право на избор по отношение на храненето си и само истински осъзнатият човек не причинява болка, за да си напълни корема. Днес компанията ѝ за кетъринг Maison - Raison е рай за почитателите на веган изкушенията. Над 19 000 последователи.
https://www.instagram.com/futurecuisine_bylaurenwildbolz/

  • снимка: https://www.instagram.com/mstanyaholland/


Таня Холанд
Ветеран в кухнята

На 55 години, американката Таня Холанд е истински ветеран в кухнята. Израснала в семейство със силно изразени кулинарни традиции, Таня заминава за Франция в средата на своите 20 години, за да учи занаят, краде тайни и овладява до съвършенство най-добрите рецепти на майсторите. Повече от ясно е, че успява, защото и до днес отворилият врати през 2008 ресторант Brown Sugar Kitchen действа като магнит на всички почитатели на вкусната храна. Високо качество и привлекателно послание - това са кодовите думи и за профила ѝ в Инстаграм (над 38 000 последователи), където Таня често публикува и кадри от личния си живот.
https://www.instagram.com/mstanyaholland/

Share Tweet Pin it Share

Реклама »