С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Списание

О, Прага!

Албена Шкодрова
09 Януари 2009, 17:02
Share Tweet Pin it Share

В по-ново време бягството е от сивотата на софийския януари. Чешката столица съчетава всичко, което българската няма: величествени готически катедрали, много барок по площадите и улици, по които елегантни ар нуво къщи се редуват с модернистични постройки. Като се добави към това Вълтава, с корабите и мостовете, а и с начина, по който е повлияла на пражката архитектура, резултатът е един от най-красивите централно-европейски градове. И най-оживените: нощният живот в Прага е пословично приятен от 30 години насам, и с времето само се подобрява.

Не пропускайте

да отидете на марионетен театър

В Италия вече са малко местата, където можете да гледате театър с кукли, като този в който попада Пинокио на Карло Колоди. В Прага обаче забавлението е все още живо, макар и да се посещава предимно от туристи. Градът има дори Национален марионетен театър.
Ако никога не сте ходили на подобно представление, най-вероятно ще ви изненада салонът: той е като фуния, по-широк и голям на задните редове и се стеснява към сцената. Докато гледате куклите на осветената сцена, ще загубите усещане за перспектива, и ако внезапно се обърнете към съседа си, ще се стреснете от размерите му.
Класическото представление тук е "Дон Жуан" на Моцарт, макар че през януари в афиша има още няколко спектакъла, включително "Фауст".

да посетите поне един от джаз-клубовете в опушените подземия

на старите пражки къщи. Тези специфични за града пространства са следствие от наводненията, причинявани от Вълтава - след като първоначално построили нормални домове, хората тук се принудили да надградят над тях основните си етажи и да направят насипи, за да се предпазват от водата.
Сега в образувалите се подземия често се помещават знаменити барове и ресторанти. Един от най-старите джаз клубове е Унгелт, "Златният тромпет" зад катедралата на площада в Стария град, посещаван от много местни и класика в жанра. Друго място-институция е Chateau Rouge.

януарското намаление по магазините

Прага е отлична шопинг дестинация, и периодът на януарските разпродажби може да ви осигури незабравимо приятен начин да прахосате една-две заплати за дрехи. Освен дузината бутици на местни дизайнери с международна известност (Klara Nademlýnská,Helena Fejková Gallery, Kebab, Teg на Alexandra Pavalová and Ivana Šafránková) градът е пълен с търговски центрове с магазини на всички обичайно заподозрени марки - от Hilfiger до Apple и от Sergio Tacchini до Guess. Три от най-големите и популярни мола са гигантският Nový Smíchov, невъзможно лъскавият Palác Flóra и тъпкания с ресторанти Slovanský Dům.


Как да стигнете?

Самолетните билети през януари започват от 239 евро с летищните такси - на Чешките авиолинии.

Билетите за марионетния театър варират между 480 и 680 чешки крони (18 и 27 евро) и могат да се купят онлайн на www.ticketsonline.cz <http://www.ticketsonline.cz/>.

Клубове

Ungelt Jazz & Blues Club е на Tyn 2/604 в Стария град, 00420 224 895 748, спирка на метрото Náměstí Republiky.
Chateau Rougе е на Jacubska 2, 00420 222 316 328, спирка на метрото Náměstí Republiky.

Магазини


Nový Smíchov  е на Plzeňská 8, спирка на метрото Anděl.
Palác Flóra е на Vinohradská 151, Vinohrady, спирка на метрото Flóra.
Slovanský Dům е на Na příkopě 22, Nové Město, спирка на метрото Náměstí Republiky.

 

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  куклен театър, магазин, Прага

Реклама »